CD-platene du ikke kan spille på PC

Nå kommer CD-platene som ikke kan spilles på din PC, i bilen eller en DVD-spiller. Platebransjen har tatt i bruk en ny kopieringsbeskyttelse.

Nå kommer CD-platene som ikke kan spilles på din PC, i bilen eller en DVD-spiller. Platebransjen har tatt i bruk en ny kopieringsbeskyttelse.

Platebransjen griper etter stadig mer dramatiske midler for å bremse piratkopieringen. For panikken begynner å bre seg - i første halvår falt platesalget med 4,4 prosent sammenlignet med året før. Samtidig forteller tall fra IDC at salget av brennbare CD-plater vil nå 4 milliarder i løpet av året.

Nå finnes det andre mulige forklaringer til dette. CD-plater brukes til å kopiere mye annet enn musikk og fallet i platesalget kan skyldes mangel på gode artister som produserer plater.

Men flere teknologiselskaper har utviklet nye anti-piratsystemer som plateselskapene nå tar i bruk. Systemene har til felles at de legger inn datahull og feil på CD-plater som vanlige musikkspillere bare hopper over. Men en CD-stasjon i en PC leser platen som den skulle innholdt data og hvis noe mangler, stoppes leseprosessen.

Det går heller ikke an å spille de nye platene på DVD-spillere og også mange bilstereo-anlegg får også problemer.

Teknologiselskapene har hevdet at slike CD-plater allerede er i salg. Et israelsk selskap hevder at deres teknologi er i bruk på en plate som er solgt i over en million eksemplerar. Men hittil har dette ikke vært bekreftet.

Men nå avslører avisen USA Today i hvertfall et eksempel. Plateselskapet Music City Records selger en plate med country-artisten Charley Pride som er beskyttet av den nye teknikken. Plateselskapet har satt på en klisterlapp på CD-platen som forteller at om at de ikke kan spilles av på en PC eller DVD-spiller.

Til toppen