CD-R-plater kan bli uleselige innen to år

Et nederlansk datamagasin som har bedrevet utstrakt testing av CD-R de siste årene, oppdaget nylig at mange av platene var blitt uleselige innen to år.

Et nederlansk datamagasin som har bedrevet utstrakt testing av CD-R de siste årene, oppdaget nylig at mange av platene var blitt uleselige innen to år.

Ikke bruk CD-R-plater til å lagre verdifulle data over lang tid. Dette er rådet stammer fra det nederlandske datamagasinet PC-Active. En test som er publisert i septemberutgaven av bladet, viser at dataene på CD-R-plater kan bli uleselige innen to år. Men resultatene varierer mellom produkter fra ulike produsenter.

PC-Active testet 30 ulike CD-R-modeller i 2001. Etter testen ble platene lagt i originalinnfatningen og deretter inn i et lukket skap.

    Les også:

20 måneder senere ble platene testet på nytt med et profesjonelt analyseverktøy som nøye undersøker tilstanden til de ulike delene av CD-R-platene. Ut fra testen ble det klart at et antall plater var blitt helt uleselige, mens andre hadde uleselige områder. Platene det er snakk om er fra både kjente og mindre kjente produsenter, men hvilke det er snakk om, oppgis ikke på nettstedet til PC-Active. De skal derimot være oppgitt i papirutgaven av bladet.

Det har ifølge PC-Active vært en allmenn oppfatning om at CD-R-plater har en levetid på minst ti år. Noen produsenter oppgir til og med en holdbarhetstid på et århundre, hvis platene oppbevares i romtemperatur uten å bli utsatt for sollys.

The Register, som trolig har tilgang til papirutgaven av PC-Active, skriver at PC-Active mener at det er ulike fargesystemer som brukes for CD-R-platene som er årsaken til problemene. Noen farger er mer bestandige enn andre. De mest stabile fargene brukes primært av de dyrere merkene. Varme og lys har betydning for levetiden, mens innspillingshastigheten skal være uvesentlig i denne sammenhengen.

Til toppen