CD-selgere danner nettselskap

Nedgangen i tradisjonelt CD-salg har fått seks store amerikanske CD-kjeder til å gå sammen om en Internett-satsing som vil tilby nedlasting av musikkspor over web.

Nedgangen i tradisjonelt CD-salg har fått seks store amerikanske CD-kjeder til å gå sammen om en Internett-satsing som vil tilby nedlasting av musikkspor over web.

Ifølge Wall Street Journal er det Best Buy, Hastings Entertainment, Tower Records, Trans World Entertainment, Virgin Entertainment Group og Wherehouse Music som går sammen om nyskapningen Echo Inc. - et konsortium som skal utvikle en digital tjeneste der hver av forhandlerne under sin egen merkevare vil kunne distribuere musikk over nettet.

Echo vil umiddelbart starte forhandlinger med de store, uavhengige plateselskapene om å få på plass lisensieringavtaler for å tilby så mange artister som mulig via den nye tjenesten.

Echos daglige leder Dan Hart sier til WSJ.com at konsortiet er platekjedenes svar på fjorårets nedgang i CD-salget på ni prosent, en nedgang man tror skyldes økt piratvirksomhet og utstrakt aktivitet på fildelingstjenester som f.eks. eDonkey, Filespree og KaZaA.

Les mer om de ulike fildelerne:

Samtidig opplever forhandlerne økt konkurranse fra sine egne leverandører: Stadig flere plateselskaper danner sine egne nettbutikker - eksempelvis MusicNet og pressplay - for nedlasting av musikk.


Ved å gå sammen i et felles nettselskap og bygge opp en tjeneste helt fra scratch, tror selskapene bak Echo at man vil kunne forhandle seg frem til enda bedre avtaler med plateselskapene enn de klarer i dag.

- Det synes klart at de tradisjonelle musikkjedene trues av digital musikkdistribusjon, sier Gartner-analytiker P.J. McNealy til WSJ.com, og legger til at han tror Echos styrke nettopp vil være at så mange selskaper er med. Det spørs likevel om initiativet kommer tidlig nok - Wherehouse søkte for eksempel konkursbeskyttelse (Chapter 11) i forrige uke, mens Best Buy har uttalt at man vil stenge over 100 av sine Musicland-butikker. Echos arbeid med å få på plass lisensieringsavtaler med de store plateselskapene vil imidlertid kunne ta uker, kanskje måneder, og det er ikke sikkert alle medlemmene i konsortiet lever så lenge.

Dessuten - med en gang Echo kan starte å dele ut musikkspor mot betaling til sine brukere, så må de fremdeles konkurrere mot de som driver gratis fildeling over KaZaA eller andre tjenester.

Til toppen