JUSS OG SAMFUNN

CD-tvang rammer forlagene

Ved lansering av Kunnskapsforlagets første CD-ROM i 1992, uttalte en direktør at "vi vil ikke gjøre noe for å bremse denne utviklingen, men vil heller ikke være med å utvikle den". Nå tror forlaget at det er rustet til å møte den teknologiske utviklingen.

Hilde Nyman
5. mars 1999 - 16:12
Per André Ødegård.
Per André Ødegård.

- Forlagsbransjen er blitt tvunget til å følge teknologien, påstår forretningsutvikler Per André Ødegård i Kunnskapsforlaget. På konferansen Kultur og Multimedier (KoMM) i dag refererte Ødegård til historien om direktøren som under lanseringen av første CD-ROM-leksikon i Kunnskapsforlaget i 1992 uttalte at: "Vi er ikke spesielt begeistret for denne utviklingen. Vi vil ikke gjøre noe for å bremse denne utviklingen, men vil heller ikke være med på å utviklingen av den."

- Det har vært et generasjonsskifte i forlagsbransjen siden dengang. Bildet av boken som et unikt medium er i ferd med å renne ut i sanden, uttalte Ødegård.

- Databransjen har hausset opp forventningene til utviklingen av dette markedet. I 1994 mente man at investeringer i multimedia CD-ROM innen år 2000 ville representere et større marked enn for eksempel video og musikk. Så vidt jeg vet har foreløpig ingen norske aktører tjent noen penger på sin elektroniske satsing, og under ti prosent av alle slike CD-ROM-lanseringer går med overskudd, sa Ødegård.

En deltaker på konferansen repliserte da at VGs CD "Norge etter krigen" har solgt i 20.000 eksemplarer.

De fremste produktene på det norske CD-ROM-leksikon-markedet er Gyldendal, Aschehoug, Damm og Pinjata. Av utenlandske aktører er Encyclopaedia Britannica et massivt oppslagsverk på CD-ROM. Dette leksikonet tilbys også på abonnement via Internett, og da kan man velge om man vil ha én dag, én uke eller ett år med tilgang.

Også Microsofts Encarta prøver å hevde seg i denne konkurransen, men har i alle fall her i landet slitt med et noe frynsete omdømme. Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen kom tidligere i år med en trussel om søksmål fordi det politiske partiet var kategorisert under nynazistiske grupperinger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra