CeBITs råeste PC er en Mac

En spesiell Mac-modell kvalifiserer utvilsomt til betegnelsen "CeBITs råeste" pc, og vekker enorm oppsikt.

En spesiell Mac-modell kvalifiserer utvilsomt til betegnelsen "CeBITs råeste" pc, og vekker enorm oppsikt.

Modellen heter Twentieth Anniversary Mac. Den har tidligere båret kodenavnet Spartacus. Den skal bare produseres i 10.000 eksemplarer, til en stykkpris på rundt 60.000 NOK. Bestillingslistene skal allerede være i lengste laget, og på direkte oppfordring var Apples toppmann her på CeBIT, visepresident George Scalise, ikke villig til kategorisk å avvise at det kunne lages flere.

– Men vi kommer til å tjene penger på den uansett.

Tidlig på 1980-tallet, det vil si en fjern epoke da ingen hadde hørt om verken pc eller Mac, viste en maskin kalt Apple III at det fantes amerikanere som hadde sansen for datamaskindesign. Apple III vant en rekke priser, men nådde aldri det samme markedet som Apple II, maskinen som startet selve "pc-revolusjonen". Snart hadde ulykksalige Lisa ødelagt så mye for Apple at Mac-en måtte forseres ut til markedet. Den første Mac var som vi husker noe klumpete og firkantet, og designerne gikk øyensynlig i dvale.

Når har designerne vist seg igjen: En nydelig slank skikkelse i grått, passe buet i beina og tiltrekkende også fra siden – det er skjermen til jubel-Mac-en, med innfelt CD-spiller à la Bang og Olufsen og superflat profil. Tastatur og "mus" er tydelig italiensk-inspirert. Den samlede elegansen er ikke diskret men slående.

En vakker detalj: Tastene er av lær! For en "touch"!

Høyttalerne er spesiallaget av Bose, og lyden er som fra et anlegg i samme prisklasse som hele jubelmaskinenen.

– Jubileumsutgaven er en fullverdig underholdsningssentral, samtidig som den gjør alt det du forventer av en Mac, understreker Scalises for anledningen noe fårete blikk.

Og maskinen mangler ingenting. Her er tv, video, radio, CD osv, med de beste spesifikasjonene. Det eneste man kanskje kunne ønske seg var noe bedre oppløsning enn flatskjermens 800 ganger 600. Men det er pirk.

– Maskinen gir begrepet "personlig datamaskin" en ny dimensjon, sier Scalise.

Jeg er tilbøyelig til å være enig.

Til toppen