Celeron for folket

Under en pressekonferanse i forbindelse med Cebit '98, fortalte Albert Yu (bildet), Intels sjef for mikroprosessorgruppen, en rekke detaljer om kommende prosessorer, deriblant "folkeprosessoren" Celeron. digi.no har bilder av de kommende prosessorene.

Intel har delt inn PC-markedet i fire sektorer og vil nå tilby egne versjoner av Pentium II for hvert av disse områdene.

- Dagens Pentium II-prosessor hører først og fremst hjemme i bedriftsmarkedet, mener Yu. Denne har god nok ytelse til å dekke kravene til de fleste profesjonelle PC-brukerne. Denne finnes i dag med klokkehastigheter opp til 333 MHz, men grensen vil tøyes til 450 MHz i løpet av året. Samtidig vil også busshastigheten økes fra 66 til 100 MHz.

Senere i år kommer en billigutgave av Pentium II. For at folk ikke skal blande sammen denne modellen med den vanlige Pentium II-prosessoren, har billigutgaven fått navnet Celeron.

Celeron vil være betydelig rimeligere enn Pentium II, men den vil også ha mer begrenset ytelse. Den første utgaven av Celeron kommer trolig i løpet av sommeren og vil da mangle sekundært hurtigminne. Prosessoren vil ellers være kompatibel med Slot 1-grensesnittet som Pentium II bruker, og klokkehastigheten vil være 266 MHz.

Senere på høsten kommer det en ny utgave av Celeron. Denne vil ha en klokkehastighet på 300 MHz og vil ha et sekundært hurtigminne innebygget i selve prosessorbrikken som vil kjøre med samme hastighet som resten av prosessoren. Ifølge Yu er dette første gang en slik integrasjon gjøres.

I tillegg til nye løsninger for det sekundære hurtigminnet, reduserer Intel produksjonskostnadene til Celeron ved å bruke en billigere innkapsling enn den Pentium II er utstyrt med.

2. april kommer den første mobile utgaven av Pentium II. Denne vil bare være en firedel så stor som dagens Pentium II med en sjettedel av vekten. Denne vil ha et innebygget hurtigminne på 512 kB i modulen og vil komme i hastigheter på 233, 266 og 300 MHz. Busshastigheten vil fortsatt være 66 MHz.

Spenningen de mobile prosessorene bruker blir stadig lavere, noe som selvsagt også påvirker effektforbruket i positiv retning. Yu forteller at den mobile utgaven av Pentium II 266 MHz vil bare ha marginalt høyere effektforbruk enn den mobile Pentium 120 MHz.

Maskinene som har de aller høyeste ytelseskravene, servere og arbeidsstasjoner, vil også få sin egen utgave av Pentium II. Foreløpig kalles denne Pentium II SVW. Det som først om fremst skiller denne fra den vanlige Pentium II-prosessoren, er bruken av grensesnittet Slot 2 i stedet for Slot 1 som den vanlige utgaven bruker, samt større sekundært hurtigminne.

Selv om Slot 1 med en Pentium II 400 MHz har fire ganger så høy båndbredde som en tilsvarende løsning med Socket 7, som Pentium og Pentium MMX benytter, så er Slot 2 enda endel bedre. Ifølge Yu har Slot 2 hele syv ganger så stor båndbredde som Socket 7.

Når det gjelder det sekundære hurtigminnet, vil det være forskjellige størrelser på dette i Pentium II SVW. Arbeidsstasjoner vil normalt ha en prosessor med sekundært hurtigminne på 512 kB, mens serverutgavene av Pentium II SVW kan ha sekundært hurtigminne på opptil 2 MB.

Men Intel kommer nok ikke til å stoppe her. Under pressekonferansen her i Hannover i dag ble en laboratorieutgave av Pentium II demonstrert. Den ble kjørt med en klokkehastighet på 702 MHz og er den raskeste Intel-prosessoren som er blitt demonstrert offentlig. Yu hadde ikke noe svar på når så raske prosessorer vil komme på markedet, men han regner med at Pentium II vil passere 1 GHz rundt årtusenskiftet.

digi.nos fotograf var den eneste som fikk tatt bilde av de kommende prosessorene før de ble fjernet fra pressekonferansen. Bildet viser nedenfra og opp følgende prosessorer:

  • Mobil Pentium II
  • Celeron
  • Innmaten i Pentium II
  • Pentium II SVW
  • En vanlig Pentium II med vifte
Til toppen