Celeron gir mest ytelse for pengene

En sammenligning av pris/ytelses-forholdet til de tre prosessorene som vil dominere i høstens PC-er viser at Intels Celeron-prosessor trolig er det beste kjøpet for de fleste av oss. Ikke minst for spillbrukerne.

En sammenligning av pris/ytelses-forholdet til de tre prosessorene som vil dominere i høstens PC-er viser at Intels Celeron-prosessor trolig er det beste kjøpet for de fleste av oss. Ikke minst for spillbrukerne.

Det britiske nettmagasinet The Register har satt sammen offisielle tall om ytelse og pris fra Intel og AMD og sammenlignet pris/ytelses-forholdet mellom Intels Celeron 500 MHz, Pentium III 500 MHz og 600 MHz, samt AMDs Athlon 600 MHz.

For hver prosessor har nettstedet lagt sammen ytelsestallene i testene FPUmark99, Multimediamark99 og CPUmark99 og dividert denne summen med prisen per prosessor i kvanta på tusen enheter.

Ytelsestall for Athlon-prosesssoren i Multimediamark99 var ikke tilgjengelige fra AMD. Derfor ble først Intel-prosessorenes pris/ytelses-forhold basert på alle tre testene, sammenlignet. Best ut kom Celeron-prosessoren med tall på 33,58. PIII 500-prosessoren kom på andre plass med 14,22 poeng, mens PIII 600-prosessoren fikk 10,75 poeng. I sammenligningen var det om å gjøre å få høyest poengsum. Dette betyr at Celeron-prosessoren fikk nærmere 2,5 ganger så bra pris/ytelses-forhold som den beste av Pentium III-prosessorene.

I sammenligningen hvor AMD-prosessoren også var med - det vil si den som var basert på tallene fra FPUmark99 og CPUmark99 - gikk Celeron-prosessoren nok en gang av med seieren. Pris/ytelses-tallet denne gangen var 26,83. PIII 500-prosessoren ble igjen nummer to med 10,52 poeng. Deretter kom Athlon-prosessoren med 9,85 poeng og til slutt - nok en gang - kom PIII 600-prosessoren med 9,85 poeng.

Det er ingen tvil om at Celeron-prosessoren gikk av med en klar seier i disse testene, og det er ikke bare prisen som er utslagsgivende. Prosessoren har bare få prosent svakere ytelse enn Pentium III-prosessoren med samme klokkehastighet i Multimediamark 99 og CPUmark99.

I FPUmark99-testen har faktisk Celeron-prosessoren nærmere fem prosent høyere ytelse enn 500 MHz-utgaven av Pentium III. FPU-ytelsen, det vil hvor rask prosessoren er til å beregne flyttall, har ofte stor betydning for en datamaskins 3D-ytelse. Og 3D-grafikk er det som kjent mye av i dagens grafikkintensive spill.

Intel har i grunnen vært flinke til å hemmeligholde det faktum at Celeron-brikken i mange tilfeller er kjappere enn de dyrere prosessormodellene. Årsaken er selvsagt at selskapet har kunnet ta mer for Pentium II og III-prosessorene enn for Celeron-prosessoren, som jo er beregnet for billigmarkedet. Spørsmålet er om denne og andre artikler om dette temaet gjør at folk får øynene opp for ytelsen Celeron faktisk kan prestere og lar være å kjøpe Pentium III. Da får Intel et problem!

Samtidig med dette melder det samme nettmagasinet at kilder ved Intel hevder at Coppermine-basert utgave av Celeron er under utvikling. Denne prosessoren vil ha 256 kB sekundært hurtigminne innebygget i selve prosessorbrikken, støtte for Intels SSE-instruksjoner (Streaming SIMD Extensions), 100 MHz systembuss og Socket 370.

Denne prosessoren vil selvsagt være betydelig raskere enn dagens Celeron, noe som vil gi Intel enda større problemer med å forsvare den dyrere prisen på prosessorene i Pentium III-klassen. Det vil si med mindre Intel gir disse prosessorene en kraftig økning i ytelsen. Men ingen venter noe slikt i den nærmeste framtiden.

Når de Coppermine-baserte Celeron-prosessorene vil dukke opp, er ennå uvisst. Ifølge The Register og andre benekter Intel at det vil komme noe Celeron-produkt med 100 MHz systembuss før til neste år.

Til toppen