BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cell-partnerne angriper en ny grense

Cell-partnerne forlenger samarbeidet for å angripe en ny grense i produksjon av halvledere.

13. jan. 2006 - 08:18

Partnerne bak utviklingen av Cell-prosessoren, det vil si IBM, Sony og Toshiba, har kunngjort at de vil forlenge samarbeidet i fem år for å angripe en grunnleggende utfordring: halvlederproduksjon i en 32 nanometers prosess.

    Les også:

I dag er de mest framskredne produsentene, blant dem Intel og Matsushita, i ferd med å legge om fra 90 nanometer til 65 nanometer. Den første milepælen etter dette er 45 nanometer, noe Intel har på planen for 2007. 32 nanometer er med andre ord to generasjoner inn i framtiden.

De tre selskapene sier samarbeidet dreier seg om å løse de grunnleggende utfordringene innen konstruksjon og produksjon av brikker med så tettpakkede komponenter.

Et av de grunnleggende problemene som skal løses, er hva slags lys man skal bruke i de litografiske teknologiene som etser ut enkeltkomponentene i brikken.

Ifølge en kommentar på geek.com, bruker dagens teknologi lys med en bølgelengde på 193 nanometer. Siden bølgelengde er større enn delene som skal framstilles, må det brukes spesielle teknikker for å hindre uskarphet i kantene. Dette problemet er løst for prosesser ned i 65 nanometer, men man regner med å måtte bytte til lys med kortere bølgelengde for å kunne produsere brikker med komponenter i 45 eller 32 nanometer.

Det innebærer at det er en svært grunnleggende metode i halvlederproduksjon som må endres. Blant løsningene som vurderes, er «ekstrem ultrafiolett» lys med en bølgelengde på 13,5 nanometer.

Cell-partnernes nye grunnforskningsprosjekt skal utføres ved IBMs laboratorier og produksjonsanlegg i den amerikanske delstaten New York.

EETimes peker på at Toshiba ser ut til å satse på flere partnerskap i sine bestrebelser på å holde seg i forkant av utviklingen innen konstruksjon og produksjon av halvledere. Ubekreftede rapporter i Japan tyder på at Hitachi, Renesas og Toshiba snart vil kunngjøre et prosjekt for å bygge et nytt og avansert produksjonsanlegg. Toshiba og NEC har et partnerskap innen 45 nanometers produksjon, og Toshiba og Sony har, i tillegg til det felles samarbeidet med IBM, et eget prosjekt seg i mellom rundt 45 nanometers produksjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.