AVTALER & KONTRAKTER

CentOS blir en del av Red Hat

Originalen blir sponsor for klonen.

I stedet for å anse RHEL-klonen CentOS Linux konkurrent, velger Red Hat nå å styrke prosjektet ved å ta den innunder sin egen kappe.
I stedet for å anse RHEL-klonen CentOS Linux konkurrent, velger Red Hat nå å styrke prosjektet ved å ta den innunder sin egen kappe.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. jan. 2014 - 09:59

CentOS Project og Red Hat kunngjorde i går at de slår seg sammen. CentOS Project har siden 2004 tilbudt en fritt tilgjengelig, virksomhetsrettet Linux-distribusjon basert på kildekode til Red Hat Enterprise Linux (RHEL). I likhet RHEL er stabilitet og langsom utvikling blant de prioriterte egenskapene til CentOS Linux.

I tillegg til betalversjonen RHEL, står Red Hat fra før bak Fedora Project, som de ti siste årene har gitt ut Linux-distribusjonen Fedora. Stabilitet og langsom utvikling er ikke det som prioriteres i Fedora-prosjektet. Tvert imot er Fedora en testplattform for innovasjoner og nye teknologier. Svært mye av dette har blitt overført til RHEL etter hvert som teknologiene har blitt modne.

Noe av hensikten ved å ta CentOS inn i under egen kappe og å gjøre den til en tredje Red Hat-støttet distribusjon, er å etablere en plattform som skal dekke behovene til åpen kildekodeutviklere som integrerer teknologier i og rundt operativsystemet.

Nye varianter

I kunngjøringen heter det at med bidrag og investeringer fra Red Hat, vil CentOS-prosjektet kunne utvide og akselerere for blant annet å dekke behovene til medlemmer av fellesskapet som har trenger andre komponenter, eller komponenter som utvikles raskere, på toppen av CentOS.

Grupper som OpenStack, Xen4, Gluster og oVirt skal nå kunne skreddersy CentOS Linux direkte på innsiden av av prosjektet, for dermed å bygge CentOS-varianter for nye arbeidsoppgaver på toppen av en kjerneplattform som fortsatt beveger seg langsomt og stødig framover.

Selve CentOS Linux som plattform skal ikke endres som følge av gårsdagens kunngjøring. Men organisatorisk har det allerede skjedd en del endringer. Et nytt styre har blitt etablert, eierskapet til CentOS-varemerkene har blitt overført til Red Hat, og en del av personene bak CentOS har blitt ansatt i Red Hat, men skal ikke jobbe med RHEL. En oversikt finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.