Centrino utvides til det raskeste WLAN

Intel vil antakelig utvide Centrino til tre WLAN-teknologier, også den raske 11a-standarden.

Intel vil antakelig utvide Centrino til tre WLAN-teknologier, også den raske 11a-standarden.

I sin sterke satsing på teknologi for trådløse lokalnett (populært kalt WLAN for «wireless local area network»), har Intel hittil holdt seg til standardene for 2,4 GHz-båndet, det vil si 802.11b i 11 Mb/s og 802.11g i 54 Mb/s.

Det innebærer at selv nyere bærbare PC-er med Intels Centrino-brikker ikke kan brukes i miljøer med den alternative standarden for 54 Mb/s WLAN, 802.11a som utnytter 5,0 GHz-båndet.

Formelt sett er 11a og 11g like raske. I forhold til 11g, har 11a den ulempen at den har kortere rekkevidde, og den fordelen at den har langt flere ikke-overlappende kanaler. Dessuten deler ikke 11a sitt frekvensspektrum med alt fra mikrobølgeovner til trådløse telefoner og mus, med og uten Bluetooth. 11a er følgelig mer egnet i miljøer der et stort antall brukere må fordeles på mange aksesspunkter slik at hver får en tilstrekkelig andel av de 54 Mb/s som et aksesspunkt kan formidle. De som installerer WLAN i lukkede miljøer oppsummerer dette gjerne slik at 11a er for ytelse, mens 11g er for aksess.

Intel har innkalt til pressebriefinger torsdag for å kunngjøre det selskapet beskriver som «den nyeste trådløse teknologien for bærbare med Intel Centrino.

Ifølge Reuters, mener analytikere at dette bare kan bety en ting: Intel vil lansere eller kunngjøre Centrino-brikker som kan veksle mellom alle tre WLAN-standardene, det vil si 11b, 11g og 11a.

Dette er nemlig den eneste Centrino-nyheten som Intel har antydet i sine planer, og som dessuten var forespeilet til annet halvår 2004.

Hittil har 11a hatt problemer med å hevde seg. En av de største leverandørene av WLAN-utstyr, D-Link, opplyste i forrige uke at bare 1 prosent av produktene de selger gjelder 11a. Produsentene følger markedet: Av i alt 1250 WLAN-produkter som er sertifisert av bransjeorganisasjonen Wi-Fi, er det bare 24 som følger standarden 11a.

Analytikerne som Reuters har snakket med, mener at 11a vil få et løft når Intel hiver seg ut på med treveis Centrino, og spår at treveis WLAN-aksesskort vil være det typiske om kort tid. De ser også for seg WLAN-soner med overlappende 11b, 11g og 11a, og at klientene vil være i stand til automatisk å velge ut aksesspunktet som gir dem best ytelse i øyeblikket.

    Les også:

Til toppen