Cereva lager lagringsskap på 1000 terabytes

Et nytt amerikansk selskap, Cereva Networks, tar sikte på å vise et lagringsskap på 1000 terabytes i løpet av sommeren. Målgruppen er store operatører og tjenestetilbydere.

Et nytt amerikansk selskap, Cereva Networks, tar sikte på å vise et lagringsskap på 1000 terabytes i løpet av sommeren. Målgruppen er store operatører og tjenestetilbydere.

Cereva Networks ble stiftet i 1998. Daglig leder er Alan Lutz, kjent fra sin tid som toppsjef i nettselskapet Newbridge. Det har hittil mottatt investeringer på over 100 millioner dollar, blant annet fra Intel.

Cerevas utviklingsprosjekt er en lagringsløsning kalt Internet Data Center, beregnet på applikasjonstilbydere, Internett-tilbydere, driftere ("managed service providers"), tilbydere av lagringstjenester, store webhoteller og store innholdsleverandører. Løsningen kombinerer fleksibel, rask og skalerbar høykapasitetslagring med sikkerhet, feiltoleranse, drift og abonnenthåndtering.

Løsningen skal gjøre det mulig å støtte "millioner av abonnenter og tusener av terabytes i ett system" samtidig som ytelsen alltid skal være på topp. Det skal ikke stilles krav til spesiell programvare på servere eller annen betjent apparatur. Alt av vedlikehold og tilkoplinger skal kunne skje mens systemet går, også nye disker og servere. Systemet skal kunne betjene transaksjoner, filoverføring, multimediastrømmer med samme høye ytelse. Integrert sikkerhet skal gjøre det mulig for konkurrerende virksomheter å nytte det samme lagringssystemet, uten fare for at informasjon tappes. Systemet skal gå døgnet rundt, driftes gjennom SNMP og levere abonnentinformasjon og statistikk som XML.

Cervera mener at løsninger som lagringsnett og spesialiserte filtjenere (kjent som henholdsvis "storage area networks" og " network attached storage, altså SAN og NAS), ikke er egnet når morgendagens behov for de virkelig store lagringsløsninger melder seg. Nettstedet tilbyr en undersøkelse fra Yankee Group som mener at lagringsbehovet vil fortsette å vokse eksponentielt i overskuelig framtid. Et selskapet som i dag trenger et år på å fylle en terabyte, vil bruke 30 dager på en terabyte i 2002, en dag i 2003, og et par tre timer i 2004, heter det. Følgelig vil lagring i stadig større utstrekning bli en tjeneste, enten alene eller sammen med nettaksess eller applikasjonstjenester, med tjenestegarantier knyttet til ytelse, kapasitet, skalerbarhet og sikkerhet.

I dag er det bare noen av de aller største selskapene som har et samlet lagringsbehov på rundt en petabyte (1024 terabytes). Techweb siterer en analytiker ved Enterprise Storage Group som mener at innen to til tre år, vil minst 200 selskaper ha behov for en petabytes lagring for egen del.

Cervera har ennå ikke vist noe offentlig. Det første produktet skal gjøres klar til prøvekjøring en gang i juni eller juli.

Til toppen