CERN valgte norske Tech for avansert Linux-klynge

EverCom-datteren Tech Computers skal levere 135 Linux-tjenere til det europeiske laboratoriet for kjernefysikk, CERN. De skal konfigureres som klynge for vitenskapelig tallknusing. Kontrakten er verdt to millioner kroner.

EverCom-datteren Tech Computers skal levere 135 Linux-tjenere til det europeiske laboratoriet for kjernefysikk, CERN. De skal konfigureres som klynge for vitenskapelig tallknusing. Kontrakten er verdt to millioner kroner.

- Sammensetning av maskinvare og programvare er gjort i nært samarbeid med CERN, forteller administrerende direktør Lasse Sandstone i Tech Computers.

- Maskinene settes sammen i Norge og all programvare installeres her. Hos CERN vil Linux nyinstalleres, og så vil CERN selv føye maskinene sammen i klynge, høyst sannsynlig med Beowulf-programvare.

Sandstone forteller at kontrakter med Universitetet i Oslo banet vei for at CERN godtok Techs anbud i skarp konkurranse med en rekke internasjonale leverandører. Tech er ellers mest kjent som leverandør av vanlige PC-er. CERN-maskinene er spesialiserte tjenere med doble Pentium III-prosessorer.

- Vi har levert tjenere til Universitetet i Oslo i lengre tid. Dette ble lagt merke til i Norges forskningstråd, og vi ble oppfordret derfra om å se på anbudet fra CERN. Vi tok det svært seriøst, og vi ble prekvalifisert i fjor høst.

Prekvalifiseringen innebærer at Tech står på CERNs shortlist. Det åpner for ytterligere kontrakter for både tallknusende tjenere og kontor-PC-er. Shortlisten deles med en håndfull leverandører fra CERNs øvrige 19 medlemsland.

Sandstone viser til at dette er Norges første betydelige IT-leveranse til CERN på over ti år. Han tenker gjerne på hva som skjedde tre tiår tilbake i tid, da en tilsvarende kontrakt utgjorde Norsk Datas internasjonale gjennombrudd.

Tech leverte en Linux-klynge på 25 maskiner til Universitetet i Oslo før jul. Den kommer i drift i løpet av våren. CERN-klyngen på 135 maskiner blir en av verdens kraftigste tallknusere og skal betjene 7000 forskere verden over.
Les mer om klyngende Linux med Beowulf:
- Microsoft vil i morgen kopiere det Linux gjør i dag
Linux-klynger vekker kommersiell interesse

OBS rettelse: I denne endelige versjonen av artikkelen har vi foretatt en liten retting i forhold den opprinnelige versjonen som bare var offentlig tilgjengelig et par timer: Oppfordringen til å levere et anbud til CERN kom ikke fra Norges Eksportråd som opprinnelige meldt, men fra Norges forskningsråd, slik det står overfor.

Til toppen