CERN vraker Norge

Nytt, gigantisk datasenter etableres i et annet land.

CERN vraker Norge
CERN er imponert over norsk natur og klima, men ikke over prisnivået og tilgangen til båndbredde. Bilde: Per Ervland

Oslo (NTB): CERN har bestemt seg for hvor de ønsker å bygge sitt nye, gigantiske datasenter, og er i forhandlinger om etablering. Det skal ikke dreie seg om en norsk aktør.

Fem norske selskaper har vært med i konkurransen om kontrakten med Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN). Men ifølge Teknisk Ukeblad ender det hele i norsk skuffelse.

CERN har internt avklart hva som er instituttets førstevalg når det gjelder det nye datasenterets plassering. Etter det Teknisk Ukeblad erfarer blir ikke senteret lagt til Norge.

Norske myndigheter har tidligere måttet tåle krass kritikk for nølende respons da de først fikk tilbudet om å huse CERNs data. Det såkalte Tier 0-senteret er for øyeblikket plassert i Sveits, men en eksplosjon av data som trenger behandling har tvunget fram behovet for et nytt senter.

Beslutningen om å forhandle med én aktør ble tatt i CERNs finanskomité 15. mars, men ingen offisiell informasjon kunngjøres før avtalen er endelig signert. En avgjørelse i saken er ventet i løpet av en uke.

Norge har fra før fått ros av CERNs utsendinger, men høy pris og et for dårlig utbygd bredbåndnett kan være blant faktorene som feller de norske søkerne til slutt. (©NTB)

Les mer om: