Chambers: De fleste telekom-fusjoner vil mislykkes

John Chambers, Ciscos oppkjøpskåte toppsjef, sier i et intervju med Times at over 70 prosent av oppkjøpene innen telekombransjen høyst sannsynlig vil mislykkes.

John Chambers, Ciscos oppkjøpskåte toppsjef, sier i et intervju med Times at over 70 prosent av oppkjøpene innen telekombransjen høyst sannsynlig vil mislykkes.

John Chambers, som leder verdens største produsent av nettverksutstyr, sier til britiske Times at brorparten av de siste fusjonene i telekombransjen har skjedd til priser som ligger 50 til 100 prosent høyere enn det Cisco ville betalt.

Uttalelsen må ses i sammenheng med at en ventet allianse mellom Cisco Systems og franske Alcatel - Europas nest største teleutstyrsprodusent - nå står i fare etter at Alcatel nylig har gjennomført en rekke oppkjøp av nettverkustyrsprodusenter. Så sent som i denne måneden kjøpte Alcatel nettverksselskapet Xylan Corp. for over to milliarder dollar i kontanter, og to dager senere kom meldingen om at franskmennene hadde kjøpt Assured Access Technology for 350 millioner dollar.

Bloomberg melder i dag at Alcatel i de kommende månedene ønsker å kjøpe flere selskaper som spesialiserer seg på telekom-programvare.

Den franske avisen Le Figaro siterer dessuten uttalelser Alcatel-sjef Serge Tchuruk skal ha kommet med på Cebit-messen i Hannover denne uken, om at Alcatel vil se seg om etter selskaper med spesialiserte løsninger for nettverksstyring, faktureringssystemer tilpasset operatørselskaper (såkalt "billing") og programvareløsninger skreddersydd for ulike tjenester på Internett.

Ikke for det - John Chambers har sine oppkjøpsmeritter han også. Da han i 1991 kom over fra Wang for å bli nestkommanderende i Cisco var nettutstyrsprodusenten en 70 millioner dollars virksomhet med en markedsverdi på 600 millioner dollar. Etter at Chambers tok over som toppsjef i 1994 har han styrt Cisco-skute gjennom en eksplosiv vekst, fra et salg på 1,2 milliarder dollar til en 10 milliarder dollars virksomhet og en anslått markedsverdi på 160 milliarder dollar. Hovedsaklig har veksten kommet gjennom oppkjøp, men med en solid organisk vekst i tillegg kan Cisco smykke seg med tittelen verdens raskest voksende selskap i dataindustriens historie.

Ifølge Red Herring er Cisco-aksjen en av tiårets mest suksessrike med en vekst på formidable 50.000 (!) prosent - justert for åtte aksjesplitter i løpet av de siste ni årene.

Cisco-sjefen er i disse dager på storbesøk i England, der han mellom annet vil møte den britiske statsråden Jack Cunningham for å diskutere Internett-rettet utdanning, et område Cunningham mener England er i ferd med å falle i bakleksa på, skriver Bloomberg.

Til toppen