BEDRIFTSTEKNOLOGI

ChampionChip tar tiden

Det nederlandske selskapet ChampionChip BV er i ferd med å erobre idrettsverden med et tidtakingssystem spesielt egnet for arrangementer som Wasa-loppet og store maratonløp.

Eirik Rossen
24. apr. 1998 - 14:57

Systemet innebærer at utøverne utstyres med en brikke som festes til foten. Langs løypa er det poster som registrerer hvem som passerer, og når. Opplysningene prosesseres raskt. En halvtime etter at et løp er ferdig, kan alle deltakerne slå opp sine slutt- og passeringstider på et eget nettsted.

- Den internasjonale friidrettsforeningen IAAF har offisielt anerkjent denne formen for tidtaking, forteller administrerende direktør Wim Meijer. - Systemet er spesielt populært i Japan, der det i år blir avviklet 230 arrangementer med vår teknologi. I verden som helhet tar vi tiden på 1500 arrangementer.

Det nye i år er at systemet også er blitt brukt til vinteridrett.

- Det første forsøket i Wasa-loppet var veldig positivt. De nesten 40.000 deltakerne ble kontrollert på seks forskjellige steder langs løypa. Vi har også hatt noen arrangementer i Sveits.

Meijer forteller at man planlegger å innføre systemet i innendørs ishaller i Nederland, slik at folk som trener lettere kan kontrollere sine tider. Ellers er også sykkelløp en gren der ChampionChip kan anvendes.

I maratonløp har brikken en spesiell rolle å spille i å avsløre juks. Det første forsøket, i fjorårets Boston Marathon, var lite vellykket. Det ble fattet mistanke til et ektepar som vant hver sin årsklasse, og som passerte alle tre ChampionChip-postene. Men supplerende videokontroller avslørte at de umulig kunne ha løpt hele løypa.

- Ved årets Boston Marathon som ble avviklet sist helg, utplasserte vi 11 kontrollposter. Denne gangen ble det ingen juks.

ChampionChip BV selger systemet sitt til profesjonelle tidtakere, og har foreløpig avtaler med 50 selskaper. Det finnes ingen konkurrenter som kan automatisere starttider, mellomtider og sluttider.

- Målet vårt er at brikken skal bli noe enhver aktiv utøver kjøper. Hver brikke har en unik identitet. Den kan anvendes i en rekke aktuelle grener. I dag er ordningen den at en utøver kan kjøpe brikken for 46 guilder (170 kroner) eller leie den for et gitt arrangement for tre til fem guilder (11 til 18 kroner).

Når kommer brikken til Norge? ChampionChip BV henviser til den svenske forhandleren EST (Electronic Sports Timing), der Mats Jirander har dette svaret:

- Noe helt sikkert kan jeg ikke si ennå, annet enn at begge Birkebeiner-arrangementene, altså rittet og rennet, er i ferd med å studere ChampionChip-systemet. Vi holder på med markedsføring overfor Norge og tar blant annet sikte på å skaffe oss en samarbeidspartner. Det er helt klart at Norge er svært interessant for oss.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.