Chase kjøper J.P.Morgan

Chase Manhatten fusjonerer med investeringsbanken J.P.Morgan og danner USA's tredje største bank.

Chase Manhatten fusjonerer med investeringsbanken J.P.Morgan og danner USA's tredje største bank.

En ny storbank vil etter all sannsynlighet se dagens lys i USA. Det skjer etter at Amerikas tredje største bank Chase Manhatten fusjonerer med investeringsbanken J.P. Morgan. Sammenslåingen skjer i et bytteforhold der 3,7 Chase aksjer byttes mot en J.P Morgan aksje, som priser J.P. Morgan til 33.2 milliarder dollar eller 310 milliarder norske kroner etter dagens dollarkurs på 9,35. Det nye selskapet skal få navnet J.P. Morgan Chase & Co, og vil ha en samlet børsverdi på 336 milliarder kroner.

Det nye selskapet blir ingen småtass heller sett med amerikanske øyne. Den nye banken vil ha en samlet forvaltningskapital på 6171 milliarder kroner. Til sammenligning er det norske stasbudsjettet på omtrent 550 milliarder kroner, mens den største norske banken DnB forvaltet i overkant av 400 milliarder. Et proforma regnskap for det nye samlede selskapet sier at man vil ha en omsetning på 290 milliarder kroner med et påfølgende netto resultat på formidable 70 milliarder kroner.

Dette oppkjøpet er av de største i amerikansk historie, men vil likevel ikke gjøre J.P. Morgan Chase & Co til den største banken i landet. For fremdeles er både Citigroup Inc. og Bank of America Corporation et hakk større.

Til toppen