– Chen fikk iPad med spionvare

Blind aktivist lurt av gaver, ifølge professor.

– Chen fikk iPad med spionvare
Den blinde kinesiske menneskerettsforkjemperen Chen Guangcheng på åpningen til konferansen Freedom Forum i Oslo i forrige måned. Bilde: Terje Pedersen/ANB/All Over Press

Den blinde kinesiske dissidenten Chen Guangcheng (41) fikk i fjor hjelp av amerikanske tjenestemenn til å flykte fra Kina.

Da hadde han rømt fra husarrest og søkt tilflukt ved USAs ambassade i Beijing, noe som skapte en diplomatisk krise mellom landene.

Spionvare

Vel fremme i USA fikk den selvlærte juristen et stipendiat ved jussfakultetet på New York University (NYU). Chen fikk også gratis opphold i en leilighet i Greenwich Village, samt gaver fra støttespillere, inkludert en iPhone og en iPad.

Minst to av gavene skal ha inneholdt ondsinnet kode, tydelig lagt inn for å spionere på den kinesiske menneskerettsaktivisten.

Det hevder professor Jerome Cohen som har fungert som Chens mentor under tiden ved universitetet. Ytterligere en ikke-navngitt kilde bekrefter dette, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nekter

Enhetene som hevdes å ha vært infisert med spionvare var gaver fra Heidi Cai, kona til grunnleggeren av den amerikanske menneskerettorganisasjonen ChinaAid, Bob Fu. Dette er støttespillere av Chen.

Ifølge Reuters avviser de kontant å ha hatt kjennskap til spionvaren.

– Det eneste vi installerte var en Skype-konto. Ingenting var skjult, sier Fu.

Det er også funnet spionvare på ytterligere tre andre enheter som ekteparet Chen mottok da de ankom USA i mai i fjor, skriver nyhetsbyrået.

I forrige uke ble det kjent at Chen må slutte ved New York University, noe han hevder skyldes at universitetet har gitt etter for press fra myndighetene Kina.

Dette har universitetsledelsen avvist. Ifølge NTB sier de at Chen på forhånd var informert om at engasjementet bare ville vare i opptil ett år.

Les mer om: