Chess har åpnet 3G i all hemmelighet

Telenor lar nå konkurrentene servere 3G og mange kunder har tilgang uten å vite det.

Telenor lar nå konkurrentene servere 3G og mange kunder har tilgang uten å vite det.

Bredbånd over mobil var først bare tilgjengelig for Telenors egne kunder etter åpningen i slutten av 2004. En rekke aktører, slik som Chess, driver videresalg av tjenester i Telenors GSM-nett, men disse kundene hadde ikke tilgang i starten. Men i all stillhet åpnet Telenor for alle disse aktørene allerede 1. mars.

Det er antagelig svært få Chess-kunder som vet at de har hatt tilgang til 3G-tjenester fra 1. april.

- Det er en godt bevart hemmelighet, sier Chess-gründer Idar Vollvik.

Ledelsen i selskapet har hatt mer enn nok å gjøre med å slå sammen Chess med Sense, etter oppkjøpet. De har rett og slett ikke hatt tid til å lansere 3G skikkelig, men det skal det bli en endring på.

- Vi skal treffes i Oslo torsdag og fredag for å legge en kabal, og bestemme prismodellen. Det skal selvsagt bli billigere enn Telenor, men mer kan jeg ikke si, sier Vollvik.

Alle Chess sine kunder har videotelefoni gratis, minst ut mai, lover han likevel.

- Det har ligget i planen å åpne hele tiden, sier pressetalsmann i Telenor Nordic, Esben Tuman Johnsen.

- Vi åpnet da vi så at stabiliteten og kvaliteten var tilfredsstillende, så dette noe vi kunne selge videre, sier han.

Johnsen har ikke noen full oversikt over hvilke aktører som har benyttet seg av muligheten så langt. Han mener kvaliteten har vært bedre enn det de regnet med da nettet ble åpnet.

Telenor må foreløpig tilpasse telefonene noe til sitt nettverk for at de skal fungere optimalt på 3G. Dette gjør også Chess, sier Vollvik.

En annen nyhet som har kommet opp i forbindelse med 3G, er at mobilprodusentene vil åpne for mer spesialtilpassing av telefonene fra telefonoperatørene. Nokia har tidligere vært svært restriktive med dette, men åpner nå blant annet for at nye telefoner leveres med "Telenor-knapp" som leder rett inn til Telenors portal for 3G-tjenester. Spørsmålet er om mindre operatører kan følge opp.

- Vi jobber med aviser for å få til en mobilportal. Vi har noe mindre ressurser enn Telenor, men trenger ikke være først. Vi vil la dem bredde av noen kroner og så tar vi det beste. Vi kan ikke konkurrere med dem på bredde, men på dybde og pris, sier Vollvik.

Chess har for tiden sin sterkeste kundevekst noen sinne, opplyser Vollvik. De har en nettovekst på mellom 350 og 400 per dag, og totalt 410.000 kunder.

Til toppen