JUSS OG SAMFUNN

Chicago Tribune heldigitaliserer

En av USA største og eldste aviser, Chicago Tribune, skal bruke de neste tre årene på å heldigitalisere alt arkivmateriale mellom 1920 og 1984. Pluss alle forsidene siden 1849.

Herman Berg
16. mars 1999 - 08:05

Eierselskapet Tribune Co. påstår dette er det største digitale løftet noen avis har gjort i historien. Uansett om påstanden holder; det er et enormt og kostbart grep avisen nå foretar.

Avisen vant i 1998 tittelen for USAs beste storavis på nettet (pluss priser for beste økonomiseksjon og design) under en kåring foretatt av magasinet Editor & Publisher. Året før fikk den tildelt en nettpris av Newspaper Association of America (NAA).

Chicago Tribune, som er lokalisert i hjertet av USA, var tidlig ute online. Allerede fra 1985 sorterte de all teksten i artiklene i dataarkiv.

15 millioner klipp fra tidlig på 1920-tallet fram til 1984 skal nå kopieres til digitalt format, skriver E&P Interactive. I tillegg skal tekst og bilder fra alle forsidene tilbake til 1849 bevares for evigheten. Også dødsannonser og nekrologer tilbake til forrige århundre tas vare på.

Avisen satser på at investeringen vil få avkastning gjennom et betal-per-bruk-system for online-brukere. Et selskap som distribuerer informasjon elektronisk til utdanningsinstutusjoner og bibliotek skal også forsøke å selge arkivet.

Arkivtjenesten vil bli markedsføres globalt fra neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.