China Unicom velger CDMA

China Unicom beslutter å gjøre en helomvending. Den nest største operatøren i verdens største potensielle marked velger CDMA fremfor GSM systemet.

Undrenes tid er enda ikke over for aksjonærene i den amerikanske telekommunikasjonsleverandøren Qualcomm. Etter at selskapets aksjekurs de siste to årene har gått fra rundt 5 dollar til 200 dollar og tilbake til 75 dollar ser det nå ut til at man igjen står foran betydelig bedre utsikter.

Denne nye entusiasmen skyldes China Unicoms beslutning i går om å velge Qualcomm som leverandør av nettverksteknologi i forbindelse med selskapets forestående utbygging av mobilnettet i China.

China Unicom er Kinas nest største mobilnett-operatør med ett ukjent antall millioner kunder spredt utover store deler av Kina.

Avgjørelsen fra China Unicom kom som en overraskelse i markedet fordi selskapet så sent som i juni annonserte at de ikke ville benytte seg av infrastruktur-teknologien fra Qualcomm. Det skal blant annet være press fra kinesiske underleverandører til Qualcomm som har ført til helomvendingen.

Qualcomm leverer såkalt CDMA ( code division multiple access ) -teknologi. CDMA gjør det mulig for mobiloperatøren å kjøre flere samtaler og mer informasjon gjennom de begrensede bølgelengdene enn det GSM ( global system for mobile communications ) -systemet tillater.

Nesten hele det kinesiske mobilmarkedet på 65 millioner abonnenter er basert på det av europeiske leverandører foretrukne GSM systemet. Dette systemet vil nå få økende konkurranse gjennom valget av CDMA i Kina.

Til toppen