UTVIKLING

Chrome 35 får full støtte for Shadow DOM

Det kommer mye nytt for utviklere i neste versjon av nettleseren.

Chrome 35 vil først og fremst inkludere funksjonalitet som i alle fall på sikt kan bidra til bedre webapplikasjoner og forenklet utvikling. Men virkelig utbytte av støtte for nye webteknologier får man først når teknologiene støttes av samtlige nettlesere.
Chrome 35 vil først og fremst inkludere funksjonalitet som i alle fall på sikt kan bidra til bedre webapplikasjoner og forenklet utvikling. Men virkelig utbytte av støtte for nye webteknologier får man først når teknologiene støttes av samtlige nettlesere.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. apr. 2014 - 11:23

Google kom i forrige uke med en betaversjon av Chrome 35. Denne inkluderer en rekke nyheter, men først og fremst ting som er interessante for webutviklere. Det meste av funksjonaliteten som testes i betaversjoner av Chrome gjøres tilgjengelig i den endelige utgaven av som kommer 5-6 uker senere.

Blant de mange nyhetene som nå betatestes, er støtte for flere JavaScript-egenskaper som er en del av ECMAScript 6. Samlet skal disse gjøre det enklere for utviklere å skrive applikasjonslogikk som både skal være kraftigere, mer minneeffektiv og enklere å lese. Dette inkluderer WeakMaps og WeakSets, som utviklere kan bruke til å opprette datastrukturer som på grunn av svake referanser ikke forhindrer «garbage collection».

Object.observe() er en ny metode som lar utviklere legge til en lyttefunksjon som kalles opp hver gang et objekt eller objektets egenskaper endres. Det er mulig å gjøre dette på flere ulike måter allerede i dag, men den nye metoden skal gi betydelig bedre ytelse.

«Touch»

Chrome får nå støtte for CSS-egenskapen touch-action, som allerede støttes av Internet Explorer 11. Den gjør det blant annet mulig å deaktivere støtten for ulik berøringsfunksjonalitet på blokknivå i webinnholdet. På en webside med tre spalter kan man for eksempel velge av siden bare skal kunne rulles opp eller ned dersom brukeren trekker fingeren vertikalt over den venstre spalten.

En annen mulighet man får med touch-action er bedre kontroll over den 300 millisekunder lange forsinkelsen som nettlesere med berøringsstøtte tar i bruk for å kunne skille mellom enkle og doble trykk med fingeren (se videoen nedenfor). Det har vært mulig å deaktivere slike dobbeltrykk med i Chrome ved å oppgi i en metatagg at websiden ikke støtter zooming. Men det påvirker hele siden.

Chrome 35 beta har nå prefiksfri støtte for Web Audio API og Shadow DOM.

Web Audio API er et høynivå JavaScript-programmeringsgrensesnitt for prosessering og syntetisering av lyd i webapplikasjoner.

Shadow DOM gjør det mulig – i alle fall i denne sammenheng – å inkludere eksterne, visuelle elementer i et HTML-dokument uten fare for overlappende bruk av navn eller id-er. En introduksjon til Shadow DOM finnes her.

Google planlegger også å fjerne støtten for en del eldre og lite brukt webfunksjonalitet i både Chrome 35 og 36. Også Blink-baserte Opera vil i stor grad påvirkes av dette. Blant det som nå fjernet, er støtten for NPAPI-baserte plugins i Linux-versjonen av Chrome. Slik støtte vil forsvinne fra alle versjoner av Chrome innen utgangen av året.

Detaljer om alle endringene finnes i dette blogginnlegget.

Android-utgaven av Chrome 35 beta inkluderer en del egne nyheter, inkludert mulighet for å gjenåpne lukkede faner, støtte for fullskjerms video med HTML5-kontroller og undertekster, støtte for enkelte enheter som støtter flere vinduer, i tillegg til en viss støtte for overføring av webvideo til Chromecast.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.