BroadcastChannel API

Chrome åpner for kringkasting av meldinger mellom nettleserfaner

Mye nytt for utviklere kommer i neste versjonen av nettleseren.

BroadcastChannel åpner for meldingsutveksling mellom faner, men også med andre nettleservinduer og iframes.
BroadcastChannel åpner for meldingsutveksling mellom faner, men også med andre nettleservinduer og iframes. (Bilde: Mozilla)

Mye nytt for utviklere kommer i neste versjonen av nettleseren.

Den neste versjonen av Google Chrome skal leveres med flere interessante nyheter for utviklere. Dette inkluderer et nytt programmeringsgrensesnitt som skal forenkle kommunikasjonen mellom websider som er åpnet i ulike kontekster, som Google skriver. Med dette menes blant annet ulike faner eller vinduer, men også iframes og i forbindelse med «web workers» og «service workers».

Les også denne: Snart skal også webapper kunne telle skrittene dine

BroadcastChannel

Programmeringsgrensesnittet, som kalles for BroadcastChannel API, er beskrevet i HTML-spesifikasjonen til WHATWG. Det gjøre det mulig å etablere navngitte kanaler med JavaScript for å sende meldinger mellom ulike kontekster, så lenge alle har samme opphav («origin»).

Et enkelt eksempel på hvor dette kan være nyttig, dersom en bruker har åpnet flere sider fra samme nettsted i ulike faner, for så å logge seg inn én av fanene. Da kan det sendes en melding fra websiden i denne fanen til alle de øvrige fanene med websider fra samme nettsted, at også disse tar hensyn til at brukeren nå er innlogget.

Nå skal det sies at Chrome på ingen måte er først ute med å støtte BroadcastChannel. Firefox har støttet det samme siden versjon 38, som kom i mai 2015. Opera skal støtte teknologien fra og med versjon 41 av nettleseren.

Leste du denne saken? Microsoft skal gi Edge støtte for CSS-variabler

Lag egne HTML-tagger

En annen større nyhet som kommer i Chrome 54, som er under betatesting nå, er støtte for Custom Elements V1. Denne teknologien lar webutviklere definere helt nye HTML-elementer, men også gi eksisterende elementer utvidet funksjonalitet. Chrome har støttet Custom Elements V0 siden Chrome 33, men det er den nye versjonen flere nettleserleverandører nå har blitt enige om. Denne støttes allerede av Microsoft Edge, mens Mozilla er i ferd med å implementere den i Firefox. 

Som alltid leveres hver nye Chrome-versjon med en ny versjon av JavaScript-motoren V8. Denne gang loves det betydelig forbedringer knyttet til både minnebruk og oppstartshastighet ved kjøring av skript. Blant annet skal «garbage collection»-funksjonen være optimalisert for systemer med 512 megabyte med minne eller mindre. Flere detaljer om hvordan dette oppnås, finnes i dette blogginnlegget.

Beskytter mot angrep med kvantedatamaskiner

En beskrivelse av en del mindre nyheter som kommer i Chrome 54, finnes på denne siden. Dette inkluderer riktignok ikke lenger nøkkelutvekslingsalgoritmen CECPQ1 for TLS, noe som stod i den opprinnelige utgaven av blogginnlegget. Da het det at denne pakken beskytter mot framtidige angrep hvor det brukes store kvantedatamaskiner.

Dette er trolig noe som kommer til Chrome etter hvert, siden Google har omtalt det også i andre sammenhenger. Men det er uklart hvorfor det ikke lenger er oppgitt i blogginnlegget.

CECPQ1 er basert på et tidligere forskningsprosjekt som kalles for New Hope. Google Play-nettstedet skal allerede ha tatt i bruk denne chiffersamlingen.

Les også: Her er første utkast til HTML 5.2

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen