– Chrome blir hovednettleser i to av tre bedrifter

De har ikke så mye valg, mener Gartner.

– Chrome blir hovednettleser i to av tre bedrifter
Googles nettleser er ifølge Gartner i ferd med å passere Internet Explorer som hovednettleser på pc-er i bedriftene. Analyseselskapet mener at Edge trolig kommer for sent til å snu den utviklingen. Bilde: Wikimedia Commons

Googles Chrome vil allerede ved utgangen av året være hovednettleseren hos halvparten av alle bedrifter. Dette sier Gartner-analytikeren Michael Silver i et intervju med amerikanske Computerworld.

I løpet av 2016 ventes det at Chrome vil være hovednettleser hos 65 prosent av bedriftene, mens Internet Explorers andel vil falle til 28 prosent.

Les også: Chrome støtter Windows XP litt til

Intranett og fagsystemer

Hovedårsaken til dette er ironisk nok den sterke bindingen mellom Windows og Internet Explorer. Ifølge Silver er mange bedrifter bundet til å bruke Internet Explorer 8 for å kunne bruke sine eldre intranett og fagsystemer.

Samtidig har de hatt behov for en moderne nettleser i tillegg. I økende grad har dette blitt Chrome, siden det ikke er mulig å kjøre både IE8 og en nye IE-utgave på samme maskin.

Denne situasjonen ventes å utvikle seg videre i samme retning i flere år. For Gartner mener at de fleste bedrifter vil vente til 2017 eller senere med å ta i bruk Windows 10. I mellomtiden ventes det at enda flere vil ta i bruk Chrome.

Les også: Ny Chrome gir bedre kontroll over Flash  

Nettlesertall

48,5 prosent av alle de pc-baserte brukerøktene på digi.no i mai ble gjort med Chrome. Internet Explorer ble benyttet under 19,9 prosent av øktene, Firefox under 17,6 prosent, Safari under 9,8 prosent og Opera under 4,0 prosent.

Tallene er hentet fra Google Analytics og har en rekke potensielle feilkilder.

MIDI-støtte: Koble Chrome til musikkutstyr 

Edge

Windows 10 kommer med både Internet Explorer 11, som skal sørge for bakoverkompatibiliteten med gamle bedriftssystemer, og Edge, som er en topp moderne nettleser.

– Men selv med Edge, er Microsoft i trøbbel, sier Silver.

– En del av Microsofts strategi er å gjøre Edge kompatibel nok med Chrome, og å få bedrifter til å bruke Edge istedenfor Chrome. Men Microsoft er allerede litt sent ute for å endre den dynamikken, mener Silver.

Microsoft nye nettleser: Ingen plugin-støtte i Microsoft Edge 

Får ikke Edge

Silver nevner enda en faktor som vil bidra til at mange bedrifter vil måtte velge noe annet enn Edge som hovednettleser. Den moderne nettleseren vil nemlig ikke være tilgjengelig i Windows 10 som tilbys med oppdateringsordningen Long Term Servicing Branch (LTSB).

Årsaken til dette er Edge skal oppdateres med ny funksjonalitet både raskt og ofte, omtrent som Chrome og Firefox. Windows 10 med LTSB-ordningen kunne kjøres i flere år uten å måtte oppdateres med ny eller endret funksjonalitet. Administratorene kan velge at bare alvorlige feilfikser og sikkerhetspatcher installeres.

Ifølge Silver passer automatisk oppdaterte Edge overhodet ikke inn i LTSB-tilnærmingen, som først og fremst er beregnet for oppgavekritiske systemer med Windows 10 Enterprise.

Microsoft har bekreftet at dette er tilfellet også overfor ZDNet.

Les også: Får ikke gratis Windows 10-oppgradering