Abonner
UTVIKLING

Chrome er Googles trojanske hest

Gir et lyskespark til Microsoft med plattform for frittstående apper.

DJ-applikasjonen Until AM er blant det man nå kan installere og kjøre lokalt av Chrome-baserte applikasjoner.
DJ-applikasjonen Until AM er blant det man nå kan installere og kjøre lokalt av Chrome-baserte applikasjoner. Bilde: digi.no

Google feirer at nettleseren Chrome er fem år med å aktivere ny funksjonalitet i nettleseren – funksjonalitet som går rett i strupen på særlig Microsoft.

Microsoft er med Windows 8 i ferd med å bygge opp en type applikasjoner, de som kjøres i Modern UI (tidligere kjent som Metro). Dette er applikasjoner som kan lastes ned fra en felles markedsplass og enkelt oppdateres gjennom plattformfunksjonaliteten. Men med under ett år på baken, har Windows 8 ennå ikke rukket å bli veldig utbredt.

Det er her Googles Chrome Apps kommer inn med stor fart. Nettleseren Chrome har på fem år rukket å bli svært utbredt. Noen sikre tall finnes ikke, men nettleseren kan være installert på så mye som halvparten av alle datamaskiner, enten de er utstyrt med Windows, OS X eller Linux som operativsystem. Det betyr ikke at alle bruker den til daglig.

Chrome Apps

Til nå har Chrome først og fremst vært en ren nettleser. Det har i tillegg vært mulig å «installere» lokalt en type mer eller mindre Chrome-spesifikke webapplikasjoner – Chrome Web Apps, som tilbys via Chrome Web Store. Men disse har i stor grad vært avhengige av nettilgang og har blitt vist i litt forenklede Chrome-vinduer.

Chrome Apps er derimot en helt annen historie. I Windows 7 og 8 har det nå blitt festet et nytt element på oppgavelinjen – Chrome Appvelger. Klikker man på denne, ser man en oversikt over installerte Chrome Apps og snarveier til webapplikasjoner som brukeren tidligere har installert fra Chrome Web Store. Hos de fleste vil det ikke være noen, men man kan nå laste ned både applikasjoner og spill fra en ny kategori i Chrome Web Store, «For skrivebordet ditt».

Chrome Appvelger fungerer omtrent som en startmeny i Windows, men bare for Chrome-baserte applikasjoner.
Chrome Appvelger fungerer omtrent som en startmeny i Windows, men bare for Chrome-baserte applikasjoner. Bilde: Google

Chrome Apps er applikasjoner delvis basert på webteknologi, og som bruker Chrome som plattform. Men de kan kjøres uten nettilgang og helt utenfor nettleseren vanlige vinduer. De opptrer temmelig likt som vanlige skrivebordsapplikasjoner for Windows. For eksempel kan de festes på oppgavelinjen og senere startes derfra.

Maskinvaretilgang

Den nye typen applikasjoner støtter funksjonalitet som ikke er mulig med vanlige webapplikasjoner, men som også i noen tilfeller ikke ønskelig. Dette handler ikke minst om mer eller mindre direkte maskinvaretilgang. Chrome-applikasjonene kan få tilgang til blant annet datamaskinen filsystem, samt utstyr tilknyttet annet USB og Bluetooth. Applikasjonene skal også lagre og hente data fra ulike nettskytjenester, inkludert Google Drive. . Samtidig kjøres de innenfor sikkerhetssandkassen til Chrome.

Foreløpig finnes det bare noen titalls slike applikasjoner. Men med betydelig mer muligheter enn vanlige webapplikasjoner, og muligheten til å tilby disse ikke bare i Windows 8, men også i eldre Windows-utgaver, OS X og Linux, kan dette bli en populær måte for utviklere å tilby applikasjoner på, dersom utviklerne får tilgang til de utviklingsverktøyene de behøver. Det er fullt mulig å ta betalt for applikasjoner som distribueres gjennom Chrome Web Store.

Ikke som «Metro»

I motsetning til Microsoft «Metro»-applikasjoner, opptrer Chrome Apps på en måte som i liten grad skiller seg ut fra vanlige skrivebordsapplikasjoner i Windows. For brukerne er det tilsynelatende få ulemper ved Chrome Apps, sammenlignet med lokalt installerte applikasjoner. Det eneste måtte være at man må ha Chrome installert. Men man kan godt bruke en annen nettleser til vanlig.

Dette betyr likevel ikke at alle typer applikasjoner kan eller bør lages på denne måten. Trolig gjelder det spesielt applikasjoner som krever mye regnekraft. Men i noen tilfeller kan dette trolig kunne løses ved hjelp av C/C++-kode og Native Client, som er innebygd i Chrome.

Hva med weben?

Google har i alle år vært temmelig opptatt av å støtte den åpne weben. Med Chrome Apps kan det virke som at Google er på vei vekk fra denne holdningen. Men dette benekter et medlem av Googles Chrome-gruppe i et intervju med The Verge. Erik Kay sier at ikke går til disse skrittene fordi gir opp webstandarder, men fordi det er nødvendig for å kunne konkurrere mot installert programvare om funksjonalitet som ikke egnet for web. En annen faktor som har stor betydning for Google, er selskapets Chrome OS-plattform.

– Vi tror på weben like mye som vi alltid har gjort. Men dette er den eneste måten å skrive komplette skrivebordsapplikasjoner, med systemspesifikk kvalitet, til Chrome OS, sier Kay. For de samme Chrome-applikasjonene som nå kan kjøres i Windows – og snart også OS X og Linux, kan nå også kjøres i Chrome OS.

– Chrome OS er en stor satsing for oss, så vi ønsker at den på alle måter er like kraftig som et pc-operativsystem, sier Kay.

Til CNET News sier Kay at Chrome Packaged Apps, som denne typen applikasjoner også kalles, kun fungerer med Chrome, men at også andre nettleserleverandører jobber med tilsvarende løsninger, som på sikt kan bli standardisert.

Google skal også ha planer om å bringe Chrome Apps til mobiltelefoner og nettbrett. Chrome finnes til Android og iOS, men der er noen ekstra utfordringer, blant annet at det ikke er tillatt med applikasjoner som er integrert i andre applikasjoner.

    Les også:

Les mer om: