BEDRIFTSTEKNOLOGI

Chrome får integrert PDF-leser

Google vil redusere behovet for Adobe Reader.

PDF er et populært dokumentformat som kan leses med fritt tilgjengelig programvare på de aller fleste IT-systemer. Men den mest brukte leseren, Adobe Reader, er kjent for å være mer enn gjennomsnittlig utsatt for sikkerhetshull, i tillegg til at den med årene har blitt utstyrt med mye svært funksjonalitet som er helt unødvendig for de fleste av brukerne. De aller fleste bruker verktøyet for å lese ferdig skrevne PDF-dokumenter.

Det er også slik at svært mange som leser PDF-dokumenter, laster ned og åpner dokumentene i nettleseren ved hjelp av en plugin, enten fra Adobe eller andre leverandører.

I forrige uke kunngjorde Google at brukerne av selskapets nettleser, Chrome, i framtiden skal kunne slippe å installere Adobe Reader eller lignende verktøy, i alle fall dersom de kun skal lese PDF-dokumentene.

Google vil nemlig utstyre Chrome med funksjonalitet som gjør at PDF-dokumenter kan åpnes direkte i nettleseren. Denne funksjonaliteten er nå på plass i den nyeste testversjonen av Chrome 6, som er tilgjengelig gjennom Googles utviklerkanal. Foreløpig er det bare Windows- og Mac-utgavene som har fått denne funksjonaliteten, men det loves at også Linux-versjonen vil tilby den samme funksjonaliteten. Funksjonaliteten må foreløpig aktiveres fra «chrome://plugins»-siden.

Tankegangen bak den nye funksjonaliteten minner om den selskapet har for Adobe Flash Player, som også er i ferd med å bygges inn i Chrome. Men med PDF-leseren har Google så langt gjort hele arbeidet alene, uten å samarbeide med Adobe.

Google har flere mål for integrasjonen. Det ene er at PDF-dokumentene i større grad skal oppføre seg mer sømløst, slik vanlige, HTML-basert websider oppfører seg i nettleseren. Funksjonalitet som zooming og søk skal fungere på samme måte.

For å forbedre sikkerhets til brukerne, skal PDF-funksjonaliteten være plasser i den samme, avgrensede «sikkerhetssandkassen» som motoren for presentasjon av websider. For å utnytte sikkerhetshull i koden som kjøres i sandkassen til å få tilgang til andre deler av systemet, må angripere også greie å trenge seg ut av sandkassen.

I tillegg vil integrert PDF-funksjonalitet i Chrome, som hos de fleste brukere oppdateres helt automatisk, føre til at brukerne ikke i tillegg må laste ned oppdateringer til en PDF-plugin. Til gjengjeld sørger Google for å selskapet for at det får stadig bedre kontroll over hvordan vanlig webinnhold vises i selskapets nettleser.

I kunngjøringen skriver Google at PDF-støtten i testversjonen av Chrome ikke dekker alle den avanserte PDF-funksjon som finnes i Adobe Reader. Dette inkluderer blant annet visse typer integrert media. Bruker som har behov for dette, vil da kunne åpne filen i Adobe Reader i stedet.

Google er blant selskapene som har tatt til orde for at plugin-grensesnittet som benyttes av de aller fleste nettleserne, NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface), skiftes ut med en mer moderne teknologi. Et slikt arbeid er allerede i gang. Målet er å lage et grensesnitt som blant annet gir bedre ytelse og sikkerhet enn dagens løsning.

I kunngjøringen av PDF-nyheten skriver Google at selskapet gjerne vil arbeide med Adobes Reader-team for å gjøre all PDF-funksjonaliteten tilgjengelig i Chrome ved å bruke dette framtidige plugin-grensesnittet.

En annen nyhet som også begynner å komme på plass i denne tidlige utgaven av Chrome 6, er synkronisering av nettleserutvidelser. Dette gjør det enklere for brukere å få en identisk oppleve av Chrome på tvers av ulike maskiner der man benytter nettleseren.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.