UTVIKLING

Chrome får støtte for push-meldinger

Brukere kan varsles selv når de har lukket webapplikasjonen.

Google Chrome med push-melding
Google Chrome med push-melding Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. mars 2015 - 11:31

Google kom i forrige uke med en betautgave av Chrome 42. Denne inkluderer en rekke nyheter. Den nyheten Google selv gjør størst nummer ut av, er støtten for Push API. Dette åpner for at webapplikasjoner kan sende brukeren varsler i nettleseren, selv om webapplikasjonen for øyeblikket ikke er åpen eller aktiv i nettleseren. Dette kan for eksempel brukes til å varsle brukeren om en innkommende WebRTC-samtale eller at man noen har kommet med et høyere bud i en nettauksjon.

Selve programmeringsgrensesnittet (API-et) gir webapplikasjoner JavaScript-basert tilgang til slike push-meldinger, altså meldinger som er initiert på serversiden. Meldingen vil bli levert til en Service Worker på klientsiden. Dette er en metode som gjør det mulig for webapplikasjoner å utnytte vedvarende bakgrunnsprosessering. Støtte for Service Worker kom i Chrome 40, og i Opera 27.

Støtte for Push API vil kreve samtykke fra brukeren for hvert enkelt nettsted. Foreløpig er det ingen andre nettlesere som støtter Push API, men Mozilla skal være i ferd med å implementere den i Firefox.

Klasser

Chrome 42, og Opera 29, skal også få støtte for klasser i JavaScript, basert på den ennå ikke helt ferdige ECMAScript 6-standarden. Det har lenge blitt tilbudt kodebiblioteker som emulerer klasselignende egenskaper og objektorientering, men språket har til nå manglet en felles måte å beskrive klasser på. ES6 Classes-støtten i Chrome 42 åpner blant annet for bruk av prototype-basert arv, statiske metoder, instanser, underklasser og konstruktører. Bruk av klasser forutsetter dog av JavaScript-koden er i strict mode.

XMLJHttpRequest-avløser?

Nytt er også støtten for Fetch API i vinduskontekst. Dette er et foreslått programmeringsgrensesnitt som skal kunne erstatte mye brukte XMLHttpRequest i forbindelse med asynkron lasting av ressurser i en webapplikasjon. Fetch API skal i stor grad tilby det samme som XMLHttpRequest, men er basert på Promise-objektene som også er en del av ECMAScript 6. Dette skal gjøre programmeringsgrensesnittet enklere og renere. I alle fall Mozilla er i ferd med å implementere Fetch API i Firefox.

Chrome 42 vil også leveres med offisiell støtte for Encrypted Media Extensions (EME), et programmeringsgrensesnitt for å oppdage, velge og samhandle med systemer for digital rettighetsstyring. Dette støttes allerede av Internet Explorer og Safari, og kommer også til Firefox.

Android-utgaven av Chrome 42 skal tilby en mulighet for å legge snarveier til webapplikasjoner på hjemmeskjermen, dersom webapplikasjonen oppfyller vise krav om brukeropplevelsen. Blant annet må de tilby et Web App Manifest og leveres alt innhold via HTTPS. Dessuten må appene fungere til en viss grad også når enheten ikke har internettilgang. Dette oppnås ved å bruke en Service Worker.

Flere andre nyheter som kommer i Chrome 42, omtales her. Den stabilite utgaven av Chrome 42 kan ventes i midten av april.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.