Chrome for Metro får Flash-støtte

Men vanlige plugins støttes ikke.

Chrome for Metro får Flash-støtte
Google Chrome med Metro-grensesnitt vil leveres med både Flash Player og PDF-leser. Bilde: digi.no

Internet Explorer blir ikke den eneste nettleseren for Metro-grensesnittet i Windows 8 som vil leveres med støtte for Adobe Flash. I et blogginnlegg skriver Google at også Metro-varianten av Chrome vil ha slik støtte.

I tillegg vil Chrome for Metro leveres med den samme PDF-framviseren som dagens Chrome-utgaver.

Metro-grensesnittet gjør det ikke mulig for nettlesere å benytte det vanlige plugingrensesnittet NPAPI, og heller ikke Microsoft eget ActiveX-grensesnitt. Men Flash Player er sammen med PDF-viseren knyttet til Chrome via et grensesnitt som kalles for Pepper Plugin API (PPAPI), hvor pluginene kjøres i en lukket sandkasse i selve nettleseren. Dette fungerer også i Metro-miljøet.

I blogginnlegget skriver Google at selskapet har registrert at bruken av plugins har gått jevnt nedover de siste årene blant Chrome-brukerne. De eneste unntakene er nettopp de to som er integrert i nettleseren.

Data fra mer enn 20 millioner Chrome-brukere som har sagt seg villige til å dele bruksinformasjon med Google, viser Flash Player har blitt tatt i bruk hos 99,9 prosent av alle brukerne i løpet av en gitt periode på 28 dager.

Andelen for bruk av andre vanlige plugins, er som følger (ifølge Google):

Chrome PDF Viewer 58%

Silverlight 26%

Java 12%

QuickTime 4%

Windows Media Player 2%

Tallene sier ingenting om hvor stor andel som har installert de ulike pluginene. Men digi.nos egne tall for akkurat Java, viser 89,2 prosent av besøkene på vårt nettstede den siste måneden med en pc-lignende datamaskin, har skjedd med en nettleser hvor Java-støtte er tilgjengelig.

Nesten alle Windows-brukerne som har besøkt digi.no, hele 94,9 prosent, har hatt Java-støtte i nettleseren. Tilsvarende tall for OS X og Linux er derimot ikke høyere enn henholdsvis 71,1 og 78,5 prosent.

Det at BankID krever Java-støtte i nettleseren, bidrar nok sterkt til den tross alt svært høye andelen i Norge som har Java-støtte i nettleseren.

    Les også: