BEDRIFTSTEKNOLOGI

Chrome først med 3D-støtte

Google har sluppet versjon 9 av nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. feb. 2011 - 10:41

Google kunngjorde i går at Chrome 9 nå er tilgjengelig, noen uker forsinket i forhold til selskapet tidsplan om å gi ut en ny versjon hver sjette uke. Chrome 8 kom den 2. desember.

Mens den forrige versjonen introduserte en sikrere PDF-leser og gjorde klart for den senere introduksjonen av Chrome Web Store, er det 3D-grafikk som er den største nyheten i denne versjonen.

Google er først ut med å lansere en nettleser med støtte for 3D-grafikk-teknologien WebGL. Det endelige utkastet til standarden ble presentert for under en uke siden, så timingen er god. Også betaversjoner av Firefox 4 og WebKit, som Apple Safari bygger på, støtter WebGL. Firefox 4 kan trolig ventes innen en måneds tid, mens Apple i det siste har gitt ut en ny versjon av Safari på forsommeren hvert år.

Også Opera planlegger å tilby WebGL-støtte, men ser ikke ut til å ville tilby dette før standarden er mer fastsatt. Dette skriver i alle fall Opera-ansatte «Rijk» i en kommentar et stykke nede på denne siden.

Microsoft har nok en lignende holdning, men har så langt ikke deltatt i WebGL-arbeidet.

WebGL gjør det mulig å utnytte regnekraften som tilbys av datamaskinens grafikkbrikker, via den åpne OpenGL-standarden, som støttes av mange grafikkbrikker. En rekke demoer av WebGL-innhold finnes på denne siden.

Chrome 9 innfører også en ny funksjon som minner om Google Instant, men som fungerer direkte i adressefeltet (omniboksen) til nettleseren. Den kalles Chrome Instant. Dersom man begynner å skrive inn adressen til et nettsted man besøker ofte, vil Chrome automatisk begynne å laste den websiden som brukeren mest sannsynlig ønsker å besøke, allerede før adressen er ferdigskrevet. Dette er funksjonalitet som ikke er aktivert som standard, og som ikke bør være det, av personvernhensyn. Men det kan bidra til at man raskere kommer inn på siden man ønsker å besøke.

I dette blogginnlegget skriver Google at Chrome Web Store først nå er tilgjengelig for alle brukere i USA, men ikke for andre. Dette virker litt merkelig, for flere i digi.no-redaksjonen har kunnet installere derfra i minst en måned. Det ser heller ikke ut til å være noe problem med å betale for produkter gjennom tjenesten.

Det har nå også blitt fjernet åtte ulike sårbarheter i Chrome, hvorav én anses som kritisk og to har høy alvorlighetsgrad. Det er ikke kjent at noen av sårbarhetene har blitt utsatt for angrep.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.