Chrome har fått utvidelser

Google med versjon 4 av nettleseren. Men bare til ett OS.

Chrome har fått utvidelser

Google med versjon 4 av nettleseren. Men bare til ett OS.

Google kunngjorde i går at Chrome 4 for Windows er stabil og dermed lansert. Den største nyheten i Chrome 4 er uten tvil støtten for utvidelser. Disse mulighetene har i stor grad bidratt til Firefox' suksess, og med de rette utvidelsene kan Chrome komme til å lokke til seg brukere fra Firefox som ikke er helt fornøyde med Mozilla nettleser.

Det finnes allerede over 1800 utvidelser til Chrome, blant annet kjenninger som IE Tab, AdBlock, Xmarks Bookmarks Sync og FastestFox.

Den nye versjonen av Chrome leveres også med en egen løsning for synkronisering av bokmerker, men denne støttes bare av Googles nettleser. Nevnte Xmarks Bookmarks Sync finnes også til Firefox, Safari og Internet Explorer.

Utvidelser (Extensions) i Google Chrome.
Utvidelser (Extensions) i Google Chrome.

For utviklere kan det være interessant å vite at Chrome nå har fått støtte for flere HTML- og JavaScript-relaterte programmeringsgrensesnitt. Dette inkluderer blant annet flere grensesnitt knyttet til lokal lagring av data.

Web SQL Data API åpner for strukturert lagring av data på brukerens maskin, mens Web Storage API er en enkel lagringmekanisme for små datamengder på klientsiden.

Google jobber fortsatt med å implementere Application Cache og SessionStorage.

Allerede på plass er WebSocket, et programmeringsgrensesnitt for å sende data over en uavbrutt, toveis kommunikasjonskanal. Denne skal være enklere å bruke enn XMLHTTPRequest, samtidig som at den er kraftigere og mindre ressurskrevende.

I tillegg inkluderer den nye Windows-utgaven et nytt programmeringsgrensesnitt for meldinger, noe som utviklere kan utnytte for å presenterte informasjon for brukerne, for eksempel påminnelser eller statusoppdateringer. Dette skjer via et panel i statusfeltet i nettleseren. Hensikten er å tilby en løsning som er mindre irriterende for brukeren enn windows.alert(), samtidig som at den kan styles mer.

I tillegg lover Google at ytelsen til den nye versjonen er kraftig forbedret. I Mozillas Dromaeo DOM Core Tests skal den nye utgaven av Chrome levere 42 prosent bedre resultater enn den forrige, stabile Chrome-versjonen.

En oversikt over alle nyhetene finnes på denne siden.

Google opplyser at Chrome for Linux med støtte for utvidelser og annet er tilgjengelig i betakanalen, mens en betautgave for Mac med støtte for denne funksjonaliteten ennå ikke er helt klar.

Dagens Chrome-brukere får automatisk oppdatert nettleseren i løpet av en ukes tid, men det er også mulig å sette i gang oppdateringsmekanismen manuelt.

Chrome kan også lastes ned fra denne siden.

Til toppen