Chrome klar til iOS

Nok til å dumpe Safari som nettleser?

Chrome klar til iOS
Chrome kan være et attraktivt alternativ til Safari på iOS-enheter, men sliter med handicap som skyldes Apple. Bilde:

Google Chrome, sannsynligvis verdens mest populære nettleser, ble torsdag kveld lansert for iOS – både til iPhone og iPad.

Utseende og funksjonene er mer eller mindre som forventet. Funksjonene er flere og ofte smartere enn det mobil-Safari har å by på.

Ved å logge inn på eksisterende Google-konto får du tilgang til dine bokmerker, nettleserhistorikk og faner som er åpnet i Chrome på andre enheter; En fordel for de som er på farten og ønsker å fortsette nettlesersesjonen fra pc-en. Inkognito-modusen som lar deg surfe uten å lagre historikken er også på plass.

Det må også sies at fanene er enklere å sjonglere i Chrome enn med mobil-Safari. En annen attraktiv funksjon er forslagene som dukker opp mens du taster inn nettadresser, hvilket gjør det raskere å surfe.

Dessverre må alternative nettlesere inntil videre leve med flere handicap i iOS-universitet.

App Store-reglene forbyr bruk av andre kodekjøremiljøer enn Apples egne. Alle nettlesere til iPhone og iPad må derfor benytte den innebygde Webkit-motoren.

Både Chrome og Safari er basert på Webkit, men Apple lar heller ikke tredjeparts utviklere benytte deres JavaScript-motor Nitro. Dette gir utvilsomt et ytelsesfortrinn for Safari.

Det er heller ikke mulig å definere standard nettleser under iOS. Selv om Chrome måtte være din favoritt vil eksempelvis klikk på lenker fortsatt åpne Safari.

Presset mot Apple om å tillate en dypere integrasjon av valgfri nettleser (eller epostprogram) i operativsystemet kan og bør etter vårt syn øke fremover.

Chrome til Android ut av beta

Chrome-nettleseren til Android har vært tilgjengelig i betaversjon i en periode, men denne uken ble også denne utgitt i ferdig versjon. Last den ned i Google Play.