Chrome OS er forsinket

Men trolig er det ikke tekniske vanskeligheter som er hovedårsaken.

Tidlig utgave av Google Chrome OS.
Tidlig utgave av Google Chrome OS.

Men trolig er det ikke tekniske vanskeligheter som er hovedårsaken.

Google kunngjorde i fjor sommer at selskapet er i ferd med å utvikle et eget operativsystem, Chrome OS. Den opprinnelige planen var at Chrome OS skulle brukes på små, bærbare datamaskiner. I motsetning til de fleste andre operativsystemer, kan ikke brukerne installere egen programvare i Chrome OS. I stedet er tanken at brukerne kun skal bruke webapplikasjoner som kjøres i Chrome-nettleseren.

Google viste fram en fungerende utgave av Chrome OS for ganske nøyaktig et år siden. Da ble det sagt at den offisielle lanseringen ikke ville skje på nærmere et år. Det vil si omtrent nå. På dette tidspunktet i fjor var det en rekke pc-leverandørene som hadde meldt sin interesse for å tilby enheter basert på Googles nye operativsystem.

I forbindelse med Web 2.0 Summit i forrige uke bekreftet Google-sjef Eric Schmidt at Chrome OS er forsinket, og at systemet ikke vil bli tilgjengelig for lansering på minst noen måneder.

Schmidt kom derimot ikke med noen forklaring på forsinkelsen.

Eweek har vært i kontakt med flere analytikere som har fått lov til å spekulere om hva som kan være årsakene til forsinkelsene.

Gartners Ray Valdes mener at Google har vært nødt til å oppdatere strategien for Chrome OS på grunn av suksessen til Apples iPad. Samtidig har Google selv hatt suksess med Android på mobilen, og plattformen har også funnet veien over i nettbrett-markedet gjennom blant annet Samsungs Galaxy Tab.

IDCs analytikeren Al Hilwa mener at nettbrett-etterspørselen vil føre til at færre kjøper netbooks og bærbare pc-er.

– Noe skjedde på veien til fødselen til Chrome OS, den det kalles Android. Android har lært Google at nettskyen kanskje ikke er alt, og at det er måter å endre markedsdynamikken til operativsystemet uten en ren nettskytilnærming, sier Hilwa. Han tror at en mer gradvis tilnærming – med integrerte mobile enheter med nettskystøtte – bedre vil kunne lykkes i lengden.

    Les også:

Til toppen