GOOGLE CHROME

Chrome skal bruke mye mindre minne – på noen områder

Reduserer minnebruken til sentral komponent

Reduksjonen V8s bruk av heap-minne på enheter med lite minne, sammenlignet med Chrome 53.
Reduksjonen V8s bruk av heap-minne på enheter med lite minne, sammenlignet med Chrome 53. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. okt. 2016 - 15:00

Google har tidligere alltid sagt at Chrome er lagd for fart. Dessverre har dette gått utover enkelte andre egenskaper. For høy fart innebærer ofte også høy ressursbruk, noe som blant annet kan bidra negativt til batteritiden. Og den har stor betydning nå som svært mye nettleserbruk skjer med mobile enheter. 

Om det er klager fra brukerne eller små spark fra konkurrenter som har fått Google til å se nærmere på ressursbruken, vites ikke. Men selskapet har relativt nylig begynt å se på nettopp dette problemet. Noen tiltak er allerede gjennomført.

Leste du denne? Chrome åpner for kringkasting av meldinger mellom nettleserfaner

JavaScript-motoren

En stund har det vært klart at Google-gruppen som lager V8, JavaScript-motoren til Chrome, har jobbet med å redusere minnebruken til V8 ved visning av nettsteder som av Google anses som representative for moderne webutvikling. Dette inkluderer Facebook, Reddit, Twitter og YouTube.

Nå har V8-teamet kommet med relativt konkrete tall for hva dette arbeidet vil bety for minnebruken til selve V8-motoren.

V8s bruk av heap-minne har i gjennomsnitt blitt redusert med 50 prosent når Chrome viser nettstedene i testutvalget på en mobilenhet med lite minne, sammenlignet med Chrome 53, som ble utgitt for en drøy måned siden. Ved testing av mobilutgaven til New York Times ble denne delen av minnebruken redusert med omtrent 66 prosent.

I den delen av minnebruken som ikke omfatter heap-minnet – Google kaller disse minneområdene for soner – er reduksjonen noe mindre, i gjennomsnitt 40 prosent, og da sammenlignet med Chrome 54 beta. 

Les også: Microsoft skal oppdatere nettleseren gjennom Windows Store

Ikke for alt og alle

Siden Chrome tross alt består av andre komponenter enn bare JavaScript-motoren, forteller ikke disse tallene hva den faktiske reduksjonen i minnebruken til Chrome vil være. 

Men Google opplyser at den totale reduksjonen vil være på opptil 35 prosent på enheter med lite minne. Reduksjonen vil være betydelig mindre på andre typer enheter, da det kun er forbedringene i soneminnet som disse vil dra nytte av. 

Det er ventet at disse forbedringene vil bli en del av Chrome 55, som etter planen skal utgis den 6. desember.

Les også: Adobe «gjenoppliver» Flash Player for Linux

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.