FORBRUKERTEKNOLOGI

Chrome skal få synkroniserte bokmerker

Tar i bruk teknologi fra Google Talk for å kunne skalere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. aug. 2009 - 10:10

Mange ønsker å ha tilgang på de samme bokmerkene i nettleseren på flere ulike pc-er, for eksempel den jobbmaskinen, den stasjonære hjemme-pcen og netbooken.

Siden de ulike nettleserne sjelden har noe felles bokmerkesystem, er det naturlig at en slik synkroniseringsløsning legges i nettleseren. Allerede tilbys denne funksjonaliteten av Opera gjennom Opera Link. I Firefox kan man bruke utvidelsen Xmarks (tidligere Foxmarks), i alle fall til Mozilla Labs-prosjektet Weave blir integrert i nettleseren.

Nå viser det seg at dette også er prioritert funksjonalitet for Google. Chromium-prosjektet, som Chrome bygger på, har startet arbeidet med en løsning som vil knyttet nettleseren til brukerens Google-konto for synkronisering av bokmerker.

Hele løsningen, både på klient- og serversiden, skal være basert på åpen kildekode og bruke standardbasert meldingsutveksling, nærmere bestemt XMPP (eXtensible Messaging and Presence Protocol) og Googles Protocol Buffer-format.

I første omgang skal løsningen kunne lagre bokmerker, men i likhet med løsningene som finnes til Opera og Firefox, er det mulig at også andre datatyper vil bli inkludert etter hvert.

Løsningen skal tillate at brukere kobler seg mot serveren med flere klienter på en gang. Endringer som gjøres på én klient skal umiddelbart gjøres synlige på andre klienter som er koblet til serveren. Endringer som gjøres på en klient mens den ikke har tilgang til serveren, vil bli synkronisert når tilgangen gjenopprettes.

Det skal dessuten tilbys et webgrensesnitt som gir tilgang til lagrede bokmerker. Dette vil trolig gjøres via docs.google.com doclist.

For å gjøre synkroniseringsinfrastrukturen skalerbar til millioner av brukere, er det blitt bestemt at man skal ta i bruk eksisterende XMPP-baserte Google Talk-servere som tilbys push-funksjonalitet. Dette i stedet for bare å avhenge av periodiske spørringer om oppdateringer fra klientene.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.