Chrome skal suge mindre strøm

Lover bedre batteritid, ikke minst på Mac.

Chrome skal suge mindre strøm
Google har begynt å forbedre ressursbruken til Chrome, ikke minst Mac-utgaven. Bilde: Wikimedia Commons

Google Chrome er en populær pc-nettleser, men den har sine svakheter. En av disse er at den bruker mye ressurser, både minne og prosessorkraft.

De fleste moderne pc-er har rikelig med minne og prosessorkraft, så ressursbruken i seg selv er ikke nødvendigvis problematisk. Men ressursbruken fører til at maskinen trekker mer strøm, noe som fører til redusert batteritid for bærbare pc-er.

Nå er det klart at selskapet har begynt å se nærmere på problemet.

Gartner: – Chrome blir hovednettleser i to av tre bedrifter 

Første skritt

Allerede har selskapet, i samarbeid med Adobe, utviklet funksjonalitet som sørger for at ikke-essensielt Flash-innhold på websidene settes på pause. Denne funksjonen er nå tilgjengelig i den nyeste betautgaven av Chrome.

Dette er en god start, men det er behov for mer effektivisering. Ikke minst gjelder dette på Mac, hvor Safari bruker betydelig mindre ressurser.

Bakgrunn: Ny Chrome gir bedre kontroll over Flash  

Redusert CPU-bruk

Peter Kasting, et medlem av Googles Chrome-team, kunne i forrige uke fortelle om noen av de endringene som nylig har blitt gjort for å redusere CPU-bruken som er forårsaket av Chrome.

Det Kasting i denne omgang omtaler, er endringer i hvor hyppig nettleseren vekker CPU-en, og hvor mye denne belastes, over en tidsperiode på 30 sekunder. Dette er sammenlignet med Safari under visning av det samme innholdet.

Safari viste dette innholdet med betydelig færre oppvekninger og lavere CPU-belastning enn Chrome.

Åpnet kildekoden: Bygg din egen «Chrome» for Android 

Primært Mac

Med endringene som nå er blitt innført, har både antallet oppvekninger og CPU-belastningen blitt betydelig redusert, i noen tilfeller samme nivå som Safari, i andre tilfeller fortsatt en del høyere.

Antallet idle-oppvekninger har på Mac også kunnet reduseres betydelig ved å gi renderingsprosessene til bakgrunnsfanene en lavere prioritet enn forgrunnsfanen. Dette endringen skal allerede vært innført i Chrome for andre plattformer.

Selv om de fleste av endringene i utgangspunktet er ment å forbedre Chrome-opplevelsen på Mac, kan de også kunne bidra til redusert strømforbruk under bruk av Chrome på andre plattformer.

Endringene vil trolig bli tilgjengelige for vanlige brukere innen tolv uker.

Kommer ikke gratis: Prisen for «S-en» i HTTPS 

Minne?

I svar på kommentarer til innlegget skriver Kasting at også det også har blitt gjort arbeid med minnebruken til Chrome.

– Jeg ville ikke regne med at Chrome nå på magisk vis har fjernet hele forskjellen i batteritidytelse sammenlignet med Safari. Det er fortsatt mye som må gjøres, skriver Kasting, som mener at dette i alle fall er en trend som peker i riktig retning.

Som svar et spørsmål om hvorfor Chrome-teamet ikke har løst problemet tidligere, svarer Kasting at intet team kan fokusere på alt på en gang.

– En ingeniør som fikser batteriproblemer, er en som ikke fikser krasjer. En ingeniør som fikser krasjer, er en som ikke forbedrer HTML5-støtte, og så videre. Alle team, ikke bare Chromes, er nødt til å bestemme hvilke prioriteringer de bør ha til enhver tid.

Safari 9: Apple gir webtilgang til avansert pekeflate