Chrome utstyres med taleteknologi

Fyll ut webskjemaer med mikrofonen.

Chrome utstyres med taleteknologi

Fyll ut webskjemaer med mikrofonen.

Google kom denne uken med en betaversjon av Chrome 11. Den inkluderer ny eller bedrestøtte for to webstandarder, W3Cs Speech Input API og CSS-baserte 3D-transformasjoner.

Arbeidet med å definere talespesifikasjonen ble først startet opp i fjor høst, og spesifikasjonen er så langt bare et arbeidsutkast. Tanken er at brukere skal kunne bruke stemmen for å lese fylle ut tekstfelt i skjemaer. I denne demoen hos Google gjøres dette ved at brukeren først klikker på et ikon, før man begynner å snakke.

Selve programmeringsgrensesnittet er agnostisk overfor den underliggende implementeringen av talegjenkjenning. Den støtter både serverbaserte og integrerte løsninger.

Den andre nyheten som sannsynligvis kommer i Chrome 11 er GPU-akselerert (Graphics Processing Unit) støtte for CSS-baserte 3D-transformasjoner. Så godt som alle de fem store nettleserleverandørene jobber har eller er i ferd med å ta i bruk GPU-en i pc-er og andre enheter for å akselerere grafikken på websider og i webapplikasjoner. Alt tyder på at det fortsatt vil ta noe tid før nettleserleverandørene er i mål med dette arbeidet. Microsoft hevdet allerede i fjor høst hevdet at IE9 har full maskinvareakselerering av alt webinnhold, men denne påstanden har blitt kritisert av i alle fall én av konkurrentene.

Chrome 11 kan trolig ventes i andre halvdel av april.

    Les også:

Til toppen