BEDRIFTSTEKNOLOGI

Chrome utstyres med taleteknologi

Fyll ut webskjemaer med mikrofonen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mars 2011 - 10:37

Google kom denne uken med en betaversjon av Chrome 11. Den inkluderer ny eller bedrestøtte for to webstandarder, W3Cs Speech Input API og CSS-baserte 3D-transformasjoner.

Arbeidet med å definere talespesifikasjonen ble først startet opp i fjor høst, og spesifikasjonen er så langt bare et arbeidsutkast. Tanken er at brukere skal kunne bruke stemmen for å lese fylle ut tekstfelt i skjemaer. I denne demoen hos Google gjøres dette ved at brukeren først klikker på et ikon, før man begynner å snakke.

Selve programmeringsgrensesnittet er agnostisk overfor den underliggende implementeringen av talegjenkjenning. Den støtter både serverbaserte og integrerte løsninger.

Den andre nyheten som sannsynligvis kommer i Chrome 11 er GPU-akselerert (Graphics Processing Unit) støtte for CSS-baserte 3D-transformasjoner. Så godt som alle de fem store nettleserleverandørene jobber har eller er i ferd med å ta i bruk GPU-en i pc-er og andre enheter for å akselerere grafikken på websider og i webapplikasjoner. Alt tyder på at det fortsatt vil ta noe tid før nettleserleverandørene er i mål med dette arbeidet. Microsoft hevdet allerede i fjor høst hevdet at IE9 har full maskinvareakselerering av alt webinnhold, men denne påstanden har blitt kritisert av i alle fall én av konkurrentene.

Chrome 11 kan trolig ventes i andre halvdel av april.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.