Chrome vraker «http://»

Enklere for brukerne? Kanskje. Men mange fortviler over endringen.

Chrome vraker «http://»

Enklere for brukerne? Kanskje. Men mange fortviler over endringen.

Google skreller nå vekk en del av adressefeltet i nettleseren Chrome. I siste utviklerversjon av Chrome er «http://» allerede fjernet.

Funksjonsmessig ser ikke dette ut til å være annet enn en ren visuell forenkling av hvordan nettadresser formidlet i nettleseren.

Ikke desto mindre er det stor uenighet blant Chrome-utviklere og aktive brukere om denne overgangen er så lur.

I diskusjonsforumet til Chrome-prosjektet er det mange som fortviler.

- Det å fjerne http:// er svært korttenkt. Mange blogger, diskusjonsfora, e-postløsninger, lynmeldingstjenester osc, avhenger av http:// for å autolenke til URL-er. Det å fjerne http:// vil lære opp brukerne til å glemme denne delen. Det vil få negative følger for brukervennligheten over hele internett, skriver en.

- Dette er en dårlig beslutning, og den bør endres. Dette er Google som bruker sin markedsdominanse til å tvinge gjennom en endring som ikke er forenling med relevante standarder, slår en annen bruker fast.

Navnerommet inkludert kolon og de påfølgende skråstrekene er formelt en del av adressereglene på internett. HTTP er en forkortelse for HyperText Transport Protocol, men det finnes mange andre navnerom.

URL-en behøver altså ikke å peke til webressurser. Det kan like gjerne dreie seg om andre protokoller og tjenester, som FTP (file transport protocol), FILE (lokale filnavn), MAILTO (e-postadresser) eller mange andre.

Forenklingen som Google nå ser for seg er helt naturlig, mener kommentator Thom Holwerda i OSNews. Han skriver følgende:

- Navnerom i URL-er gir liten mening for folk flest som bruker nettlesere. De vet at det er der og hvordan dette skrives, men det forteller dem ingenting. Databehandling har lenge handlet om å gjøre tingene mindre komplisert, så det var bare et spørsmål om tid før nettleserprodusenter begynte med å fjerne denne delen av webhistorien.

Weboppfinneren Tim Berners-Lee fant også opp adressereglene, URL (Uniform Resource Locator). Berners-Lee har senere innrømmet at skråstrekene i nettadresser egentlig er helt unødvendige.

Kilder:
ReadWriteWeb
OSNews

    Les også:

Til toppen