Chromebook begynner å nå kritisk masse

HP kan bidra til ytterligere vekst.

Chromebook begynner å nå kritisk masse
Både utvalget av og etterspørselen etter Chromebooks har økt betydelig denne vinteren. Bilde: Google

Det har snart gått to år siden Google kunne vise fram den første datamaskinen basert på selskapets Chrome-baserte operativsystem, Chrome OS. Dette skjedde under Google I/O-konferansen i mai 2011. Det dreide seg om et enkelt system for nettleserbaserte oppgaver, på toppen av enkle, billige og stort sett bærbare datamaskiner. Etter at nyheten hadde lagt seg, ble det ganske stille rundt Chromebook, som de Chrome OS-baserte maskinene kalles. Noe særlig salg kan det ikke ha vært i denne perioden.

Men i fjor høst må det ha skjedd noe nytt. Interessen for Chromebooks har tatt seg betraktelig opp. I begynnelsen av januar ble det kjent at Samsung Chromebook hadde nådd toppen på listen over bestselgende bærbare pc hos Amazon.com. Der lå den fortsatt i går ettermiddag, men i dag har den av en eller annen grunn fjernet den helt fra topp 100-listen. Men maskinen ligger fortsatt på andre plass i kategorien Computers & Accessories. Amazon oppdaterer listene hver time, så resultatene er flyktige.

Fredag meldte Google selv at antallet skoler som har tatt i bruk Chromebooks for Education har doblet seg på tre måneder, til 2000 skoler. Hvor mange enheter dette faktisk utgjør, er ikke oppgitt. Men i blogginnlegget nevnes tre skoler eller undervisningsnettverk som hver ha tatt i bruk mellom 900 og 2200 Chromebooks.

Acer lanserte sine første Chromebooks i november. I forrige uke meldte selskapet at mellom 5 og 10 prosent av pc-ene selskapet solgte i USA i november og desember, var Chromebooks.

Også Lenovo tilbyr Chromebooks, og i forrige uke ble det kjent at HP ikke vil være noe dårligere. Alle leverandørene i pc-markedet ser seg jo om etter nye og salgsvennlige produktkategorier, siden salget av vanlige pc-er er på retur.

Stor etterspørsel etter pc-lignende datamaskiner med et operativsystem som ikke er levert av Microsoft eller Apple, er uvanlig. Det at Chrome OS tilbys gratis og er relativt lite ressurskrevende, gjør at Chromebook-maskinene kan selges litt billigere enn mange andre pc-er, eller med litt mer fortjeneste for leverandøren.

For brukerne fungerer en Chromebook kanskje greit som en nummer to-maskin. Det er mye den ikke kan brukes til, men samtidig er det nok felles for de fleste at de bruker stadig mer tid i nettleseren.

    Les også: