FORBRUKERTEKNOLOGI

Chromebook snart klar for Norge

Men noe står i veien...

Chromebook Pixel, og de andre bærbare maskinene med Googles OS, er klar for det norske markedet. Men det er en ting som hindrer at de blir lansert med det første...
Chromebook Pixel, og de andre bærbare maskinene med Googles OS, er klar for det norske markedet. Men det er en ting som hindrer at de blir lansert med det første... Bilde: Google
5. apr. 2013 - 07:49

To år etter at Google avdekket Chromebook, har OS-et begynt å nå en kritisk masse. Som digi.no har skrevet om tidligere, har de nettbaserte bærbare maskinene, som koster lite og som er tett knyttet opp mot Googles nettsky-tjenester, begynt å ta av.

Flere produsenter har kastet seg over operativsystemet. Men så langt har ikke Chromebook vært offisielt tilgjengelig for det norske markedet. Men digi.no kan i dag fortelle at alt er klart for en norsk lansering.

Det bekrefter Googles norgessjef, Jan Grønbech. Men selv om Chromebook straks blir lansert i Sverige, er det enda usikkert når maskiner med Googles eget OS blir aktuelle i det norske markedet.

– Vi har noen særnorske utfordringer som gjør at vi må holde litt tilbake, sier Grønbech når digi.no får tak i ham torsdag. Grønbech vil ikke gå inn på hva utfordringen består i, men det er stor grunn til å anta at det har noe med Java å gjøre.

For å bruke nettbank og en rekke betalingsløsninger på nettet er det nemlig Java-klienten BankID benytter seg av. BankIDs krav om Java-klient på sine desktop-løsninger gjør at den utskjelte og sikkerhetsmessig tvilsomme teknologien fremdeles er viktig i Norge. Ellers i verden er dette stort sett faset ut.

Java er nemlig ikke støttet offisielt i Chrome OS. Etter det digi.no erfarer jobber Google på spreng med å komme seg rundt dette på et eller annet vis. Det vil nemlig bli problematisk å lansere et produkt til det norske massemarkedet som ikke støtter et så essensielt behov som nettbank.

Grønbech understreker at det er viktig at maskinen må kunne brukes til alt. Den skal være et fullgodt alternativ til PC-er som kjører Windows, Linux eller Mac-er som kjører OSX.

De store PC-produsentene har den siste tiden kastet seg over Chromebook-formatet. Dette er forholdsvis billige maskiner, med lav ytelse, liten harddisk og 11 tommer skjerm. I USA er prisen typisk på 200 dollar, rett over 1.200 kroner, for de billigste utgavene. Da får man en grei maskin som er mer enn kapabel til å bruke de ulike skytjenestene til Google. PC-produsentenes oppside er at de betaler null og niks for å installere OS-et.

Men Google har også laget et flaggskip i Chromebook-familien, som vil koste 1299 dollar. Dette er en maskin med en markedsledende touch-skjerm, Intel Core i5-prosessor og 4 gigabyte minne. Selv sier Google at denne maskinen er «den best mulige bærbare for tunge brukere som har gått over til nettskyen».

Hvilke muligheter Chromebook vil ha i det norske markedet, er ikke lett å si noe om. Men det er per i dag det produktet som selges mest i Googles egne kanaler verden over, og det er Chromebook som er storselgeren av bærbare PC-er i det amerikanske markedet, skal vi tro salgstall hos Amazon.

Mens forbrukerne ser ut til å vende ryggen til Microsofts nye Windows 8, har de billige maskinene fra aktøren som er mest kjent for søketjenestene og annonser tatt markedet med storm. At HP har lansert en Chromebook viser også at dette er en kategori som bør bli tatt på alvor. Foruten HP har også Samsung og Acer lansert maskiner. Flere kan være på vei.

En åpenbar interessant kundegruppe vil være skoler og offentlig sektor. Digi.no er kjent med flere svært store innkjøpere av bærbare PC-er som sluker alt de kommer over av informasjon om Chromebook, og som seriøst vil vurdere å erstatte sine eksisterende «Wintel»-maskiner med nettskybaserte løsninger. Etter at Narvik kommune fikk klarsignal til å kaste seg opp i nettskyen av Datatilsynet i fjor, er dette enda mer aktuelt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.