BEDRIFTSTEKNOLOGI

CIA jager big data

Og skal lagre det hos Amazon.

CIA rekrutterer spesialister innen big data og analyses.
CIA rekrutterer spesialister innen big data og analyses.
22. mars 2013 - 14:31

Den amerikanske etterretningstjenesten CIA (Central Intelligence Agency) lot i går sin teknologisjef Ira «Gus» Hunt holde en innledning på GigaOM-konferansen Structure Data.

Innledningen var en kjærlighetserklæring til big data. Hunt innrømmet spionsentralens umettelig appetitt på data. Han vil samle på alt, hele Facebook, hele Twitter, hele Youtube, hele Yahoo, hele Hotmail, hele Gmail, alle slags sensorer og alle slags kameraer. Og ha alt tilgjengelig til evig tid. Det gled selvfølgelig over i selvironi. Men ytringen har en undertone av alvor:

– Hvor verdifullt et stykke informasjon er, kan du bare vite dersom du kan knytte det til noe annet som dukker opp en gang i framtiden. Siden du ikke kan knytte sammen noe du ikke har, gjør det at vi grunnleggende sett prøver å fange opp alt mulig og lagre det i det uendelige.

Samtidig innrømmet Hunt at forsvinnende lite informasjon har noen faktisk verdi, anslagsvis «5 kilobyte» av «500 millioner gigabyte».

Hunts presentasjon er lagt ut på Business Insider. På GigaOM kan du se videoopptak av foredraget, og lese et ordrett referat av alt han sa.

Dagen før foredraget, undertegnet CIA en avtale med Amazon. Spionene sikrer seg ti års tilgang til Amazons skytjenester for 600 millioner dollar.

Hunt sa ingenting om denne kontrakten i foredraget. Antakelig ønsker CIA å sikre seg muligheten til straks å utvide sine big data-evner dersom behovet skulle dukke opp.

Nå er det et poeng, for eksempel i forbindelse med «trusebomber» Umar Farouk Abdulmutallab, at CIA ikke alltid greier å knytte sammen databiter som gir hverandre mening.

Derfor er det jobbmuligheter i CIA for «kreative, teknokyndige individer som kan organisere og tolke kompleks informasjon». Denne annonsen ble lagt ut 29. november i fjor, og står ennå: Big Data is a Big Deal at the CIA.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.