KORTNYTT

CIA og Vatikanet endret Wikipedia-artikler

16. aug. 2007 - 08:34

Et nytt online-verktøy som viser identiteten til organisasjoner som går inn og redigerer Wikipedias artikler, avslører at både CIA og Vatikanet har gjort endringer i nettleksikonet.

Wikipedia Scanner er utviklet av amerikanske forskere ved California Institute of Technology. Verktøyet skal ifølge BBC vise at den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har gjort endringer i artikkelen som handler om Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

I tillegg skal Vatikanet ha vært inne og endret innlegg om Sinn Fein-leder Gerry Adams.

Online-verktøyet er laget for å gå igjennom listen av 5,3 millioner Wikipedia-redigerere og sammenlignet innleggende med nettadresser.

De fleste endringene i artiklene er retting av skrivefeil og faktiske feil. Men det skal også ha blitt funnet flere tilfeller av at potensielt politisk skadelig materiale er fjernet.

I Mahmoud Ahmadinejads profil skal verktøyet ha vist at en ansatt i CIA har lagt inn utropet «Wahhhhhh!» før avsnittet som handler om presidentens politiske program.

Endringen som ble gjort fra Vatikanet, gikk ut på å fjerne en lenke i artikkelen om Gerry Adams som førte til en avisartikkel der det hevdes at Adams fingeravtrykk ble funnet på en bil brukt under et dobbeltdrap i 1971, skriver BBC.

Verktøyet viser også at en PC som tilhører Det demokratiske partiet i USA, ble brukt til å legge inn ord som «idiotisk», «rasistisk» og «fanatiker» på siden om den høyreradikale radioverten Rush Limbaugh.

- De fleste av dem er tilbakestående, står det om Limbaughs lesere.

Det er ikke første gang det blir avslørt at innholdet i Wikipedia er blitt manipulert. Tidligere i år kom det for en dag at Microsoft hadde tilbudt eksperter penger for å gå gjennom artikler om selskapet og dets produkter og gjøre visse endringer.

Det ble også stor ståhei da den amerikanske politikeren Mary Meehan innrømmet å ha flikket på sin egen biografi. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.