JUSS OG SAMFUNN

CIA-sjefen fyrer løs mot Snowden etter Paris-terroren

– Skammelig kommentar, problemet til e-tjenesten var ikke mangel på data, repliserer New York Times.

CIA-direktør John Brennan talte tirsdag under en etterretningskonferanse i Washington.
CIA-direktør John Brennan talte tirsdag under en etterretningskonferanse i Washington. Bilde: Kevin Lamarque, Reuters
NTB
19. nov. 2015 - 08:45

CIA-direktør John Brennan kom med en bredside mot den tidligere analytikeren Edward Snowden etter terrorangrepet i Paris før helgen. Han mener Snowden har undergravd amerikansk sikkerhet.

Brennan kom med sin kommentar i forbindelse med en intens debatt i kjølvannet av Paris-angrepet om hvorvidt amerikansk etterretning har til sin rådighet godt nok verktøy til å avdekke teknologisk kyndige jihadisters terrorplaner.

Han sier han finner det umulig å forstå at noen kan opphøye slike folk som Snowden til helter når man tenker på hva USA må gjøre for å holde landet trygt.

Han tok til orde for å revurdere restriksjonene som er lagt på etterretningstjenestenes overvåkingsmuligheter fordi lekkasjer og innskrenkninger har gjort den internasjonale innsatsen for å spore terrorister vanskeligere.

– Skammelig

New York Times kaller Brennans kommentar skammelig og skriver at problemet med Paris ikke var mangel på data, men manglende evne til å reagere på informasjon som etterretningen allerede var i besittelse av.

«Politi og etterretning bør ha tilstrekkelig myndighet til å oppdage og hindre angrep før de skjer, men det betyr ikke å godta ineffektive og grunnlovsstridige framgangsmåter som rammer borgerrettighetene uten å gjøre borgerne tryggere», skriver avisa.

Flere saker om Edward Snowden (temaside)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.