CIH-katastrofe i Sør-Korea

- Det antas at mellom to og tre prosent av til sammen åtte millioner PC-er i Sør-Korea er smittet av CIH-viruset, heter det i en erklæring fra informasjons- og kommunikasjonsdepartementet i Seoul.

- Det antas at mellom to og tre prosent av til sammen åtte millioner PC-er i Sør-Korea er smittet av CIH-viruset, heter det i en erklæring fra informasjons- og kommunikasjonsdepartementet i Seoul.

Det skulle gi opptil 240.000 smittede PC-er. Ifølge Reuters anslår lokale antistoffleverandører at tallet kan være så høyt som 600.000.

Ifølge departementet tyder rapporter fra antivirusleverandørene at rundt 1000 private bedrifter, 300 universiteter, og 200 organisasjoner innen det offentlige.

De første meldingene i Norge kom fra yrkeslivet. Det ble antatt at forholdsvis mange hjemmemaskiner også ville bli slått ut mandag kveld. Denne antakelsen synes bare delvis å ha slått til. På den andre siden sier administrerende direktør Per Hansen i PDI Consult at en e-post-runde har avdekket at hans opprinnelige tall var preget av betydelig underrapportering. Han har fått inn nye meldinger om ytterlig 85 ødelagte PC-er.

- Dette er nedslående. Det betyr at mange organisasjoner ikke tar virustrusselen på alvor. De prioriterer ikke å få oppgradert sine virussøkere.

En IT-konsulent har skrevet til oss om flere privatkunder som sitter igjen med ødelagte PC-er, og en skole der alle maskinene i nettet ble satt ut av drift.

- Jeg tror at en god del av de rammede er piratkjøpere eller piratbrukere som plukker opp exe-filer fra "home parties" eller arrangementer som "The Gathering".

Blant de andre som forteller om smittetilfeller, er en leser som ber oss gjenta tidligere presiseringer om at CIH-viruset kommer i flere varianter. Den mest aggressive slår til 26. april. Andre utløses den 26. i hver måned (for en grundig gjennomgang av viruset - se relatert artikkel nedenfor; "Maskindreper gir deg blåmandag").

Det er ingen grunn til å melde at faren er over. Den grunnleggende lærdommen nå er at virus må tas svært alvorlig, og at alternativet til å bruke de få kronene som trengs for å oppgradere antivirusprogramvare jevnlig, er mange dagers ledighet og bortkastede ressurser på å gjenreise disker det ikke finnes kopier av, og gjenta kjedsommelige reformateringer og reinstalleringer av programvare..

Til toppen