CIH-viruset rammet brukere verden over

CIH-meldinger kommer fra svært mange land, men omfanget er forholdsvis beskjedent, og store katastrofer har ikke skjedd.

CIH-meldinger kommer fra svært mange land, men omfanget er forholdsvis beskjedent, og store katastrofer har ikke skjedd.

Det finske antivirusselskapet Data Fellows hadde tirsdag formiddag, altså dagen etter at CIH-viruset (særlig varianten kalt "Tsjernobyl" som bare slår til hver 26. april, datoen for atomulykken for tretten år siden) slo til, ikke oppdatert oversikten sin på nesten et døgn. Da sto følgende land på lista, med mellom ett og 25 smittetilfeller hver, på til sammen opptil 245 PC-er per land: Belgia, Danmark, Finland, Hongkong, India, Island, Japan, Malta, Nederland, New Zealand, Norge, Russland, Singapore, Slovenia, Storbritannia, Sverige, Sør Afrika, Tyrkia og Tyskland.

I Frankrike melder AFP om ett tilfelle, der ti publikumsmaskiner i et bibliotek i en liten by nord i landet ble satt ut av spill. Den IT-ansvarlige antyder at smitten må ha kommet etter den siste virussjekken. BIOS var ikke ødelagt, og han brukte arbeidsdagen på å reformatere alle diskene.

I USA melder Associated Press at det bare hadde kommet inn meldinger om fire smittetilfeller til CERT (Computer Emergency Response Team) ved middagstid mandag, med til sammen 30 PC-er. Noen timer seinere sjekket Wired den samme kilden og fikk oppgitt 17 tilfeller på til sammen 38 PC-er. Til sammenlikning mottok CERT rapporter som 50 tilfeller av Melissa, der flere hundre PC-er var rammet.

USA-kontoret til Data Fellows oppga ikke tall, men sa det hadde mange henvendelser, og at én av sju tilfeller rapporterte om ødeleggelse av BIOS. Selskapet ICSA som lever av å sertifisere andres antistoffer, fortalte om 1000 smittede PC-er verden over innen klokka elleve, New York-tid. Seinere bekreftet ICSA at en større amerikansk avis hadde fått 500 PC-er satt ut av spill.

Bloomberg News meldte fra Malaysias hovedstad Kuala Lumpur at aksjehandelen gikk i nedsatt hastighet, fordi PC-er hos 12 av 60 meglerhus var satt ut av spill. Et annet offer var landets største private tv-selskap, Sistem Televisyen Malaysia.

Ifølge Reuters opplyste statskringkastingen i Singapore at minst 100 selskaper hadde problemer på grunn av CIH-viruset, og at hos noen av disse var hele lokalnettet nede.

Det gjennomgående inntrykket er det samme som det digi.no skrev om i går om Norge: Melissa-varslet fikk de aller fleste til å sjekke sine installasjoner. Antivirus som er oppdatert en eller annen gang siden august i fjor er nok til å avsløre alle kjente varianter av CIH. De som fulgte oppfordringene fra antivirusselskap og fra pressen om å oppdatere sine signaturfiler, oppdaget og kverket CIH-viruset i tide. Av de øvrige har noen få vært uheldige. Disse har fått svært store problemer, og må betale dyrt for å få tilbake tapte data.

Til toppen