Cinet og Telia med felles front

Dataservice-selskapet Cinet og Telia oppretter en felles front på det norske markedet. Sammen skal de kapre markedsandeler fra Telenor innenfor datakommunikasjon.

Dataservice-selskapet Cinet og Telia oppretter en felles front på det norske markedet. Sammen skal de kapre markedsandeler fra Telenor innenfor datakommunikasjon.

- Vi samarbeider om å selge våre tjenester i Norge. Sammen blir vi en landsdekkende totalleverandør, sier viseadministrerende direktør i Telia Norge, Gunnar Evensen. Cinet kan dataservice, og Telia sitter med telenettverk. Sammen skal de levere datakommunikasjon over lokale, regionale og nasjonale nettverk. De utfordrer med andre ord Telenor, som ikke uventet sitter med store markedsandeler også her.

- Datakommunikasjon over nettverk genererer 1,8 milliarder kroner årlig i Norge. Vi regner med å kapre 15 prosent av dette i løpet av neste år, og da kan du selv regne ut hvor mye penger det er snakk om, oppfordrer Evensen. Kalkulateren vår stoppet på 270 millioner kroner.

- Telenor har bare markedsandeler å tape i de områdene vi blir konkurrenter. Mulighetene for oss til å kapre markedsandeler fra de er derfor gode, sier administrerende direktør i Cinet, Øystein Moan. Han kan også informere om at den første kunden allerede er på trappene, men han vil ikke si mer om den saken før kontrakten er undertegnet.

Rent konkret vil det ikke bli skapt noe nytt selskap av samarbeidet. Men Telia og Cinet samler sin brukerstøtte på ett sted, hvor alle typer forespørsler fra begges kunder blir tatt hånd om.

Gunnar Evensen gleder seg til det blir fri konkurranse på telemarkedet i Norge. Han føler rollen som både kunde av og konkurrent til Telenor som mindre heldig. Telia leier linjer hos Telenor, og konkurrerer også i stadig større grad med det tidligere monopolselskapet. Våpenet til Telia er å konsentrere seg om det de er gode på - telekommunikasjon - og inngå allianser med andre. Og "allianse" mener Evensen er et fremmedord for Telenor.

- Telenor har valgt en strategi der de kjøper opp konkurransen. Derfor er det mange som føler det som ubehagelig å samarbeide med de, inkludert oss, sier Evensen til digi:tele. Samarbeidet med Cinet føyer seg altså pent inn i rekken av aktører som nå går sammen for å puste Telenor i nakken. Og Telia har ingen planer om å nøye seg med salg av telefonapparater, utenlandstelefoni og datakommunikasjon, som er de eneste teletjenestene per i dag som ikke er monopolbasert.

- Vi bygger oss suksessivt opp. Det blir fri konkurranse på mobiltelefoni og teleinfrastruktur i november, og da utvider vi vår satsing. Her samarbeider vi med mange, både kraftselskaper og aktører innen kabel-TV, sier Evensen.

Til toppen