RESULTATERFINANS

Cisco - årets IT-eventyr i omsetning og børs

I siste kvartal økte omsetningen med 53 prosent, driftsresultatet med 49 prosent og aksjekursen har det siste året steget med 147 prosent. Cisco er et IT-eventyr hvor markedsverdien nå er hele 450 milliarder dollar - en milliard mer enn General Electric.

Eirik Rossen
10. feb. 2000 - 08:52

Bare ett selskap i verden er verdt mer enn Cisco - Microsoft, hvor markedsverdien sist år økte med 33 prosent til 570 milliarder dollar. Men fortsetter dagens trend, vil Cisco snart være størst.

Evalueringen av Ciscos markedsverdi tar hensyn til kursøkningen etter kunngjøringen av kvartalsresultatet fram til 29. januar, som kom etter børsens stengetid.

I forhold til samme kvartal for et år siden, økte omsetningen med 53 prosent til 4,35 milliarder dollar, mens driftsresultatet økte med 49 prosent til 906 millioner dollar. Cisco har nå rundt 26.400 ansatte. Selskapet selger nettverksmaskinvare, og har tjent stort på å være en leder innen Internett-basert salg og markedsføring.

Ciscos framgang står i skarp kontrast til problemene som selskapets nærmeste konkurrent Lucent har merket. Da tallene ble presentert, antydet ledelsen at man nå så på Nortel som en viktigere konkurrent enn Lucent. Nortel er også i sterk framgang. Avdelingene som gjør det best hos begge, er de som lager utstyr for optiske nett. Et rush etter utstyr som gjør det mulig å kombinere tale og data på det samme nettet, er en annen forklaring på framgangen.

Cisco-sjef John Chambers brukte anledningen til å kritisere Motorola for et nylig inngått samarbeid med Nortel om utstyr for trådløse nettverk, et felt der Motorola i lengre tid har samarbeidet med Cisco.

Ifølge San José Mercury News har Ciscos aksjekurs steget med 100 prosent i året siden den første børsnoteringen i 1990. 1000 dollar i aksjer det året er siden vokst til over en million. Opsjoner er tilgjengelige for alle ansatte. De 20.000 menige ansatte har opsjoner verdt 350.000 dollar i snitt, eller 2,8 millioner kroner. Ledelsen antas å ha noe mer.

Oppkjøp er en viktig del av Ciscos vekst. Avdelingen som gjør det så bra innen optisk utstyr ble dannet i fjor på grunnlag av fire ulike oppkjøp. Cisco har kjøpt 50 selskaper i løpet av sin historie, og skal ha planer om å kjøpe ytterligere 20 til 25 selskaper i år.

Les mer om Cisco-eventyret:


Cisco blar opp 4,5 milliarder for VPN-teknologi
Ny Cisco-standard for fullverdig hjemmenett med Internett
Cisco med rimelig, trådløs høyhastighetsløsning
Nettbrukerne skuffet stort under årets NetAid
Ingen år 2000-brems for Cisco
120 Cisco-elever på IT-Akademiet
IBM overfører 30.000 tunge kunder til Cisco
Cisco kjøper fiberoptikk-selskap for 6,9 milliarder dollar
Cisco kjøper IP-telefonisten Calista
Verdens kraftigste nettsted skal bekjempe fattigdom

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.