BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cisco bak alt-i-ett sikkerhetsmaskin

Cisco lanserer et apparat som tar seg av alt fra antivirus og brannmur til sperre mot fildeling.

3. mai 2005 - 13:43

Wall Street Journal og Forbes omtaler et nytt stykke utstyr for sikkerhet i IT-nettverk, som Cisco-sjef John Chambers vil offisielt kunngjøre i en tale på det store bransjearrangementet Network & Interop i Las Vegas seinere i dag.

Det dreier seg om Adaptive Security Appliance, antakelig det mest allsidige IT-sikkerhetsapparatet noensinne. Apparatet har fått forbokstavene ASA, og markedsføres i en serie kjent som ASA 5500. Prisen vil variere fra 3000 dollar til 17.000 dollar, avhengig av dels av kapasitet, det vil si hvor mange datapakker det kan håndtere per tidsenhet, og dels av applikasjoner og funksjoner som man velger å bruke apparatet til.

ASA 5500 skal til sammen kunne håndtere opptil 18 ulike oppgaver innen IT-sikkerhet og drift. Oppgaver som nevnes spesielt i forhåndsomtalen, er brannmur, vern mot tjenestenektangrep, vern mot virus og ormer, snokvarsling, virtuelle private nett, sikkerhet for tale over IP og sperring av eksterne fildelingstjenester som Kazaa.

Cisco venter at kunder vil starte med noen få funksjoner og så trappe opp etter hvert. ASA 5500-serien skal være dimensjonert med tilstrekkelig kraftige prosessorer og ha nok lokal lagringskapasitet og intelligens, til at den samlede ytelsen i nettverket ikke forringes.

Ifølge den ansvarlige for Ciscos sikkerhetsgruppe, Jayshree Ullal, vil ASA 5500 bli Ciscos kjerneprodukt innen sikkerhet.

Sikkerhet spiller en stadig større rolle for Cisco. Ifølge Ullal er 40 prosent av selskapets svitsjer og rutere tilført sikkerhetsrelaterte egenskaper de to siste årene. Ciscos omsetning av IT-sikkerhet har passert en milliard dollar i året, og vokser med 25 til 30 prosent på årsbasis.

Fordelene for kundene er forespeilet å være lavere innkjøpspris enn når man fordeler tilsvarende funksjonalitet på et antall atskilte apparater, og framfor alt lavere driftskostnader. Cisco mener ASA 5500 til kunne dekke sikkerhetsbehovet til opptil 10.000 PC-er på én gang.

Cisco varslet i februar i år en større satsing innen IT-sikkerhet. ASA 5500-produktene er det første i en serie nye produkter som følger opp dette initiativet for å la kundene angripe IT-sikkerhet på en mer systematisk måte, heter det. Lykkes Cisco i å overbevise kunder at det lønner seg med dedikert maskineri som kan ta seg av alle slags sikkerhetsfunksjoner samtidig, er grunnlaget lagt for en helt ny konkurransesituasjon innen IT-sikkerhet, og programvarebedrifter som Symantec og norske Norman kan oppleve helt nye utfordringer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.