Cisco bygger Kinas stamnett

Press fra USAs regjering har gitt Cisco kontrakten på å bygge et nytt stamnett for Internett i Kina.

USA hadde i 2003 et handelsunderskudd med Kina på 124 milliarder dollar. Bush-regjeringen har forhandlet fram et løfte fra Beijing om blant annet store kjøp av amerikansk høyteknologi for å redusere underskuddet. I januar i år ble kinesiske teleoperatører enige om å bidra med 2,3 milliarder dollar i innkjøp fra utlandet, spesielt amerikanske selskaper som Cisco, Motorola, Intel og Lucent.

Fredag ble det kjent at Cisco, som ledd i denne avtalen, har fått kontrakten for å bygge et nytt stamnett for det kinesiske Internett. Kontraktøren er Kinas største teleoperatør, China Telecom.

Det nye stamnettet er døpt China Telecom Internet Protocol Next-Generation Network. Det skal knytte sammen mer enn 200 byer. Kontrakten med Cisco omfatter også utstyr for provinsnettene i sentrale, østlige og sørlige strøk, der Internett-trafikken er størst. Blant tjenestene i nettet er VPN mot nettverk i utlandet.

China Telecom er børsnotert i Hongkong og New York. Selskapet har 99 prosent av alle kinesiske abonnenter på fasttelefoni, og leverer gjennom ChinaNet Internett-forbindelsen til 80 prosent av landets Internett-brukere.

Cisco har allerede levert mesteparten av utstyret til ChinaNet. Ifølge Wall Street Journal har selskapet de siste seks månedene inngått kontrakter i Kina verdt over 100 millioner dollar. Verdien av stamnettkontrakten er ikke kjent.