Cisco bygger «skyenes sky»

Satser milliarder og søker partnere til «Global InterCloud».

Cisco bygger «skyenes sky»
Cisco skal bygge "skynenes sky", et nettverk av partnerskap for skytjenester. Bilde: Forgrunn: PantherMedia / Phovoi R. Bakgrunn: Image Source/All Over Press

Etter Internett kommer selvsagt intercloud. Cisco har brukt betegnelsen i hvert fall siden februar i fjor, da de lanserte den distribuerte, virtuelle svitsjen Nexus 1000V InterCloud og driftsverktøyet Virtual Network Management Center InterCloud for hybride nettskyer.

28. januar kom kunngjøringen av Cisco InterCloud, beskrevet som en «sikker, åpen og smidig løsning» for hybride nettskyer, med løfte om «full frihet i hvor oppgaver kjøres», med håndheving av sikkerhet og tjenestekvalitet på samme nivå i en offentlig nettsky som i en privat datasentral, og med opplegg for selvbetjente hybride ressurser.

Med teknologien på plass, er tjenester et logisk neste skritt. Det ble kunngjort i går, på Ciscos offisielle blogg: Introducing Cisco’s Global InterCloud.

Global InterCloud er kjernen i Ciscos nettskyforretning, heter det. Det dreier seg om å bygge et globalt nettverk av skytjenester – «a network of clouds» – sammen med partnere og tjenesteleverandører.

Cisco lover å investere én milliard dollar de kommende to år i dette. Global InterCloud skal omfatte Ciscos og partneres datasentraler over hele verden. Fra dette nettverket av datasentraler/nettskyer skal det tilbys en «utvidet suite» av skytjenester. Partnernes investeringer kommer i tillegg til den milliard dollar som Cisco skal legge ut.

Det loves at denne skyen skal være «verdens første virkelig åpne, hybride nettsky». Den skal bygge på Cisco-teknologi og standarden OpenStack.

– Vi har til hensikt å støtte kjøring av enhver arbeidsoppgave, på enhver hypervisor. Vi skal samspille med enhver sky.

Det voksende – og for amerikanerne uventede – problemet om at «utenlandske» bedrifter akter å kunne styre hvor deres data lagres, skal imøtekommes ved å «samle flere nasjonale skynoder enn enhver konkurrent».

Det loves ingen praktisk hindring mot skalering.

– Skyen skal bygges for Tingenes Internett. Den skal kunne skaleres til milliarder av forbindelser og titalls milliarder hendelser. Alt skal støttes av analyse i sanntid slik at kundene får innsikten de trenger fra sammenhenger mellom mennesker, prosesser, data og ting, i det de skjer.

Flere partnere er allerede klare: Allstream, Ingram Micro, Logicalis Group, OnX Managed Services, Telstra og Wipro.

Og så er det markedet, Lavinia.

– Selvfølgelig tror vi dette blir bra forretningsmessig. Vi tror det potensielle markedet for våre Cisco og våre partnere vil øke fra 22 milliarder dollar til 88 milliarder fra 2013 til 2017.