BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cisco forbereder «mesh» WLAN

Informerte tips går ut på at Cisco snart vil lansere produkter for mer tilpasningsdyktig WLAN.

27. okt. 2005 - 10:31

Spesialmagasinet Unstrung viser til kilder i bransjen og blant analytikere og tipper at Cisco vil lansere et WLAN-produkt av typen «mesh» i løpet av november eller desember.

«Mesh» brukes gjerne til å betegne et nettverk som helbreder seg selv via alternative ruter når en node faller ut. I et trådløst nettverk innebærer det at hvert aksesspunkt ikke nødvendigvis må koples til stamnettet via kabel, men også fungere som bro til andre aksesspunkter, og selv være i stand til å finne fram til den mest effektive måten å nå fram til den faste tilkoplingen til stamnettet.

Et aksesspunkt i et trådløst lokalnett av typen mesh må følgelig være både bro og ruter. Det finnes løsninger som kombinerer alt dette med bare én radio i hver enhet, men det er mer effektivt å utstyre apparatet med én radio til klientsamband, og én eller to radioer for sending og mottak på stamnettet.

Fra slutten av 1990-tallet til sommeren 2001 drev selskapet Metricom tjenesten Ricochet som tilbød 128 kb/s internettilgang i 15 amerikanske byer. Tjenesten bygget på en proprietær mesh-teknologi. Aksesspunktene var plassert på toppen av lyktestolper. De hentet driftsstrøm fra lyktestolpene og kommuniserte med hverandre i et trådløst stamnett. En viktig del av teknologien var programvaren som håndterte sambandet mellom aksesspunktene.

    Les også:

Etter at Metricom gikk konkurs, havnet selskapets viktigste teknolog, Bob Friday, i oppstartselskapet Airespace som arbeidet med avanserte konsepter innen WLAN, blant annet mesh-produkter for trådløse lokalnett etter de vanlige IEEE 802.11-standardene. Et mesh-aksesspunkt med to radioer skulle etter planen lanseres i mars i år.

Airespace ble kjøpt av Cisco i desember i fjor for 450 millioner dollar. Ifølge kildene til Unstrung gikk det rykter om at Cisco ville lansere mesh-aksesspunktet i september i år. Nå føler de seg ganske sikre på at en lansering er nært forestående. De peker på at siden Metricom-pioneren Friday nå arbeider for Cisco, kan man vente seg noe stort.

Trådløse mesh-nettverk kan åpenbart bli et svært stort marked. Mange byer er interessert i å dekke store områder med trådløs internettilgang, og mesh-aksesspunkter er et åpenbart svar på denne utfordringen, for eksempel ved at de tilbyr 802.11a/b/g til klienter, og kommuniserer med hverandre over Wimax. Disse nettverkene legges gjerne opp med tanke på å tilby trådløs IP-telefoni i tillegg til vanlig trådløs internettilgang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.