Cisco gjør nettverket til en sensor

Kan spore det meste med en nøyaktighet på 1 x 1 meter.

Cisco gjør nettverket til en sensor
Ser store muligheter for nettverkets rolle i tingenes internett: Nils-Ove Gamlem, teknologidirektør i Cisco Norge. Bilde: Cisco

Fremveksten av små, billige sensorer og trådløsteknologi bygget inn i alt slags utstyr og infrastruktur er kjernen i det som populært blir kalt tingenes internett.

Men analyse av data fra milliarder av nye endepunkter som ventes å bli koblet opp de neste årene, er bare én side av saken.

Nettverket kan også selv fungere som en sensor. På flere måter.

En av de som ser store muligheter for dette er Nils Ove Gamlem, teknologidirektør i Cisco Norge.

- Ved å bruke nettverket som sensor oppnår du en høyere grad av sikkerhet, mener han, og peker på at det gjelder også for enheter som ikke selv har innebygget sikkerhet.

Så du denne? Startpakke for tingenes internett

Ut i tåka

- Med de enorme datamengdene disse enhetene og sensorene vil generere etter hvert, blir det ikke mulig eller hensiktsmessig å analysere alt i skyen. Vi må gjøre det nærmere enhetene. Da kommer et begrep Cisco har valgt å kalle «fog computing» (nettåka). Det vil være dumt å laste opp all trafikk og informasjon som vil bli skapt i tingenes internett, sier Gamlem.

Cisco tror det vil være smart å analysere noen av dataene i det lokale utstyret. Så kan deler av datafangsten lastes videre, men slett ikke alt.

- I våre nye rutere har vi såkalte konteinere, virtualiserte maskiner som kan kjøre analyse i programvaren. Det kan utnyttes til analyse innen ulike vertikale segmenter. For eksempel oljeselskap som henter data fra oljebrønner. Analyse er ikke et område der Cisco selv har erfaring, så her bistår en rekke partnere, sier han.

Les også: Slik skal Microsoft-teknologi berike butikkopplevelsen

Hyper-lokasjon

Hyperlocation-modulen til Cisco passer inn på baksiden i enkelte av trådløsruterne deres. Produktet vant en «best of»-pris under IT-messen Interop i Las Vegas forrige måned.
I tillegg kommer Cisco nå med en ny type sensor, som lanseres i markedet ved månedsskiftet.

«Hyperlocation Solution» er en boks med ekstra antenner, som festes på baksiden av eksisterende trådløsrutere i seriene Aironet 3700 og 3600.

Hensikten er å gjøre det mulig å spore utstyr eller tagger med en helt annen nøyaktighet enn tidligere. Enten det er internt i virksomheten, et lager eller ute i butikk.

Boksen kan ved hjelp av 32 skråstilte antenner, med støtte for WiFi og lavenergi Bluetooth (BLE) fange opp beacons, lagerbeholdning eller mobile enheter med en oppgitt nøyaktighet på inntil 1 x 1 meter.

- Dette er dagens mest avanserte lokasjonsløsning for Wifi. Tidligere og konkurrerende løsninger bruker flere basestasjoner for å få posisjonskoordinater innen 5 til 7 meters nøyaktighet, hevder Nils Ove Gamlem.

Hva skal vi med dette?

Å finne tilbake forlagt utstyr er bare én av de antatte bruksområdene. Cisco mener også at denne løsningen egner seg til å gi verdifull innsikt om vareflyt og flyten av kunder i butikker, noe som kan være gunstig for plasseringen av varer.

Andre eksempler Cisco trekker frem er overvåkning av medisinsk utstyr og personell på sykehus, og som sporingsteknologi ved utdanningsinstitusjoner.

Selve boksen vil ikke koste all verden, med en veiledende pris på 499 dollar. I tillegg må man ha en ruter som støtter modulen.

Les hvordan beacons hjelper blinde og svaksynte i London